UWV en UWV WERKbedrijf

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

In Nederland hebben we twee instanties die een belangrijke rol spelen bij de uitvoering van de werknemersverzekeringen. Dat zijn het UWV en UWV WERKbedrijf. Het UWV WERKbedrijf was het vroegere CWI, het Centrum voor Werk en Inkomen. Op deze pagina lees je precies wat deze instanties zijn en wat zij doen.

Bekijk alle vacatures

Wat is het UWV?

Het UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en houdt zich bezig met verschillende kerntaken. Zoals de naam al zegt, hoort het regelen en uitvoeren van werknemersverzekeringen daar ook bij. Dit zijn verzekeringen zoals de WW, WIA, WAO, WAZ, Wazo en Ziektewet.

Wat doet het UWV?

Via het UWV worden je uitkeringen geregeld. Denk bijvoorbeeld aan een WW-uitkering als je ontslagen bent of de Ziektewet als je ziek bent. Ook kun je bij het UWV terecht als je vragen of problemen hebt over dit soort zaken. Verder houdt het UWV zich bezig met het stimuleren van mensen om werk te zoeken. Heb je bijvoorbeeld een uitkering via het UWV, dan heb je te maken met een sollicitatieplicht. Het doel van het UWV is om mensen weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Of dat nou bij een nieuwe baan is of een re-integratie na ziekte, het UWV helpt je bij al deze zaken.

Ook als uitzendkracht heb je met het UWV te maken. Vaak heb je niet te maken met een opzegtermijn als je uitzendwerk doet. Dat betekent dat je meteen op zoek gaat naar nieuw werk als je uitzendwerk stopt. Lukt het je niet om nieuw werk te vinden? Dan kun je een WW-uitkering aanvragen. Wil je lezen hoe dat precies moet? Op de website van het UWV lees je hier alles over.

Wat is het UWV WERKbedrijf?

Het UWV WERKbedrijf is in 2009 ontstaan toen het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) samen werd gevoegd met het UWV. Het UWV Werkbedrijf is nu onderdeel van het UWV en richt zich op het verbinden van werkzoekenden met werkgevers die werkzoekenden willen aannemen. Zij houden zich bezig met drie belangrijke kerntaken:

 • Werk, inkomen en re-integratie: ondersteunen van werkzoekenden bij het vinden van een baan.
 • Ontslag en arbeidstijdverkorting: werkgeversaanvragen behandelen voor ontslag van personeel wegens bedrijfseconomische of persoonlijke redenen.
 • Tewerkstellingen en regelingen: regelen van vergunningen voor werknemers buiten de EU.

 

Wat doet het UWV WERKbedrijf?

Waar het UWV zich richt op het uitvoeren van verzekeringen, richt het UWV WERKbedrijf zich op de andere werkgerelateerde activiteiten. Dit deel van het UWV houdt zich dus bezig met het koppelen van werkgevers aan werkzoekenden. Dit doen ze door werkgevers te adviseren over goed personeel en werkzoekenden te helpen bij het vinden van een geschikte baan. Zij bemiddelen tussen beide partijen tijdens dit proces. Het doel van het UWV WERKbedrijf is verder om mensen weer zo snel mogelijk aan het werk te krijgen nadat ze voor langere tijd ziek zijn geweest.

Wil je meteen op zoek naar een nieuwe uitdaging nu je wat meer weet over het UWV en het UWV WERKbedrijf? Bekijk dan onze vacatures; wie weet staat jouw nieuwe droombaan daar wel tussen.

FAQ

 • Wat is het UWV?

  Het UWV regelt allerlei zaken rondom werknemersverzekeringen en hebben als doel om mensen (weer) aan het werk te krijgen. Ze zorgen bijvoorbeeld voor uitkeringen en stimuleren werklozen om werk te zoeken.

 • Wat doet het UWV voor uitzendkrachten?

  Als uitzendkracht heb jij ook te maken met het UWV. Het belangrijkste: UWV regelt jouw uitkering van de Ziektewet als je langer dan twee dagen ziek bent en met een uitzendbeding werkt.

 • Wat is het CWI?

  Voor 2009 zorgde het CWI voor het verbinden van werkzoekenden met werkgevers die hen willen aannemen. Tegenwoordig doet het UWV WERKbedrijf dit, dat is een onderdeel van UWV.

Andere artikelen