Opzegtermijn voor een uitzendkracht

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Als uitzendkracht ga je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan, maar wat als je je uitzendovereenkomst op wilt zeggen? Dan heb je te maken met een opzegtermijn. Voor een uitzendkracht zit dit net even wat anders in elkaar dan voor iemand in loondienst. Want wat zijn precies je rechten en wanneer moet je je ontslag aangeven bij het uitzendbureau? Ook gelden er andere regels voor een uitzendbureau. De duur van de opzegtermijn is voor een uitzendbureau namelijk anders dan dat voor een uitzendkracht. Hoe dat precies zit, leggen we je hieronder uit.

In dit artikel gebruiken we de fasen van het ABU, maar dit staat gelijk aan de fases van NBBU. Zo wordt fase A ook wel fase 1 en 2 genoemd, en fase B en C zijn fase 3 en 4.

Bekijk alle vacatures

 

Opzegtermijn voor uitzendkracht

Als je als uitzendkracht je overeenkomst wilt opzeggen, moet je rekening houden met de fase waar je in zit. Een uitzendkracht die in fase A met uitzendbeding zit, mag op elk moment opzeggen en hoeft geen rekening te houden met een opzegtermijn. Wel is het verplicht om dit één werkdag van tevoren aan te geven, zodat het uitzendbureau nog op tijd vervanging kan regelen.

De opzegtermijn in fase B (en C) is afhankelijk van het type uitzendovereenkomst. Bij arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd is de opzegtermijn voor de uitzendkracht als volgt:

 • Minder dan drie maanden in dienst: 7 kalenderdagen.
 • 3 tot 6 maanden in dienst: 14 kalenderdagen.
 • Langer dan 6 maanden in dienst: 28 kalenderdagen.

Bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd is de opzegtermijn voor de uitzendkracht één maand. Controleer altijd goed de uitzendovereenkomst, omdat dit termijn kan verschillen en er een langere opzegtermijn opgenomen kan zijn in jouw contract.

Opzegtermijn voor uitzendbureau

En wat gebeurt er als je ontslagen wordt? Voor een uitzendbureau zit het weer anders met de opzegtermijn. In tegenstelling tot een uitzendkracht in fase A die geen opzegtermijn heeft, geldt er bij ontslag van een uitzendkracht in fase A voor het uitzendbureau wél een opzegtermijn. Dit is afhankelijk van het aantal gewerkte weken van de uitzendkracht en de opzegtermijn zit als volgt:

 • meer dan 26 gewerkte weken: 10 kalenderdagen.

Voor fase B en C geldt over het algemeen een opzegtermijn van één maand. Dit is zowel voor een uitzendovereenkomst voor bepaalde als voor onbepaalde tijd. Wordt dit opzegtermijn niet aangehouden? Volgens de ABU cao moet het uitzendbureau dan een boete betalen die gelijk staat aan het loon van de uitzendkracht.

Wil je meer weten over de opzegtermijn in loondienst? Via de link kun je meer lezen over dit onderwerp. Heb je je baan opgezegd en ben je op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk dan alle opstaande vacatures op Uitzendbureau.nl en wie weet staat er iets leuks voor je tussen.

FAQ

 • Wat is het opzegtermijn voor een uitzendkracht?

  Het opzegtermijn voor een uitzendkracht is afhankelijk van de fase waar je in zit. Zit je in fase A? Dan mag je elk moment opzeggen en heb je geen opzegtermijn. Zit je in fase B of C? Afhankelijk van het aantal gewerkte maanden is jouw opzegtermijn maximaal 28 kalenderdagen.

 • Wat is volgens de ABU cao mijn opzegtermijn?

  Jouw opzegtermijn hangt af van de fase waarin je werkt en het aantal maanden dat je in dienst bent. Ben je minder dan drie maanden in dienst en werk je in fase B of C? Dan is jouw opzegtermijn 7 kalenderdagen.

 • Wat is het opzegtermijn bij een uitzendbureau?

  Bij een uitzendbureau geldt een opzegtermijn in fase B of C tussen de 7 en 28 kalenderdagen. Als uitzendkracht in fase A heb je geen opzegtermijn en mag je elk moment opzeggen.