Fasensysteem ABU

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Is jouw uitzendbureau aangesloten bij de ABU? Dan val jij als uitzendkracht onder het fasensysteem van ABU. In het fasensysteem van ABU komen jouw rechten en plichten naar voren. De ABU heeft drie fasen: fase A, B en C. De fase waarin je zit bepaalt jouw rechtspositie. Hoe langer je voor een uitzendbureau werkt, des te meer rechten je hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoeveel uitzendcontracten je mag krijgen, wat jouw ontslagbescherming is en jouw recht op loondoorbetaling bij ziekte.

Bekijk alle vacatures

 

De fasen van het ABU fasensysteem

Het fasensysteem van ABU is onderverdeeld in drie fasen. De duur van een fase is verschillend. De fase waarin jij zit hangt af van het aantal weken dat je voor het uitzendbureau werkt. Het aantal uur dat je werkt is hierbij geen factor.

Het moment van indiensttreding is wel een factor. Het fasensysteem van ABU is in 2022 aangepast om ervoor te zorgen dat uitzendkrachten eerder in vaste dienst kunnen treden. Wanneer je na 3 januari 2022 als uitzendkracht aan de slag gaat, val je binnen het nieuwe ABU fasensysteem. Ben je als uitzendkracht voor 3 januari 2022 in dienst? Dan geldt een overgangsregeling en geldt het nieuwe fasensysteem van ABU pas in 2023 voor jou.

Fasensysteem ABU 2022

Hieronder zie je in één oogopslag precies hoe lang de fasen zijn in het ABU fasensysteem. Wil je meer weten over de verschillende fasen? Bekijk dan onze artikelen over fase A, fase B en fase C van ABU.

Fase In dienst voor 03-01-2022 In dienst na 03-01-2022
Fase A 78 weken 52 weken
Fase B 4 jaar 3 jaar
Fase C Onbepaalde tijd Onbepaalde tijd

Is jouw uitzendbureau aangesloten bij de NBBU? Bekijk dan alle informatie over het fasensysteem van NBBU. Neem ook eens een kijkje bij onze FAQ, daar krijg je antwoord op veelgestelde vragen over het fasensysteem.

Wil je meteen aan de slag gaan? Bekijk dan ons aanbod aan vacatures bij jou in de buurt en vind jouw volgende uitdaging.

FAQ

 • Hoe werkt het ABU fasensysteem?

  Als uitzendkracht zit je in een bepaalde fase van de cao. Dit wordt bepaald aan de hand van de lengte van je dienstverband. Hoe langer je werkt voor een uitzendbureau, hoe meer rechten je hebt.

 • Welke fasen zijn er in de ABU-cao?

  De ABU-cao is opgedeeld in drie fasen: A, B en C. De fase waarin jij zit is afhankelijk van het aantal weken dat je bij het uitzendbureau werkt.

 • In welke fase van de ABU-cao zit ik?

  Dat is afhankelijk van hoe lang je voor het uitzendbureau werkt. Let op: de regels zijn in 2022 veranderd. Ben je na 3 januari 2022 in dienst voor het uitzendbureau? Dan ga je eerder over naar fase B en fase C.

 • Ik ben voor 2022 in dienst gegaan bij een uitzendbureau, gelden voor mij de oude regels nog?

  Als je voor 3 januari 2022 in dienst was bij een uitzendbureau, geldt voor jou een overgangsregeling. Het nieuwe fasensysteem geldt voor jou in 2023. Tot die tijd werk je nog volgens de oude regeling.