Arbeidsovereenkomst

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Wat is een uitzendovereenkomst?

Het steekt net even wat anders in elkaar dan een normale arbeidsovereenkomst. Dus wat is een uitzendovereenkomst nu precies? Er zijn drie partijen betrokken bij deze arbeidsovereenkomst: het uitzendbureau als werkgever, de uitzendkracht als werknemer en het bedrijf waar je gaat werken als inlener. Wanneer je dus wordt uitgezonden door een uitzendbureau bij een inlener, is er sprake van een uitzendovereenkomst. Dit is dus een vorm van een arbeidsovereenkomst, die voor bepaalde tijd of onbepaalde tijd kan zijn. Ook kan dit een arbeidsovereenkomst van een uitzendbureau met een uitzendbeding zijn.

Voor een contract bij een uitzendbureau bestaan speciale wettelijke regels, naast de wettelijke regels die al gelden voor iedere arbeidsovereenkomst. Ook de afspraken die in de cao staan geven regels die gelden voor een uitzendcontract, denk bijvoorbeeld aan het opzegtermijn. Maar niet alle rechten en plichten komen bij het uitzendbureau te liggen, ook de inlener heeft bijvoorbeeld plichten op het gebied van arbeidsomstandigheden. Dit komt natuurlijk omdat de uitzendkracht feitelijk arbeid verricht bij het bedrijf van de inlener. Maar het uitzendbureau is en blijft de werkgever van de uitzendkracht. Benieuwd naar jouw rechtspositie als uitzendkracht? Deze informatie komt uitgebreid aan bod op onze pagina’s over het fasensysteem van de ABU en NBBU.

Wil jij graag snel aan de slag als uitzendkracht en een contract bij een uitzendbureau ondertekenen? Bekijk ons brede aanbod aan vacatures bij Uitzendbureau.nl.

Wil jij graag meer weten over je contract bij een uitzendbureau? Hier vertellen wij alles wat je moet weten over een uitzendovereenkomst (ook wel: uitzendcontract). Wanneer we over een arbeidsovereenkomst spreken, bedoelen we even kort gezegd een overeenkomst tussen een werkgever en een werknemer waarbij de werknemer arbeid verricht en daarvoor loon ontvangt van de werkgever. Maar hoe zit dat precies wanneer er een uitzendbureau tussen de werkgever en de werknemer staat? Heb je dan een contract via het uitzendbureau, waardoor je dus een ander soort arbeidsovereenkomst als uitzendkracht krijgt?

FAQ

  • Wat is een uitzendovereenkomst?

    Een uitzendovereenkomst is een arbeidsovereenkomst (ook wel contract genoemd) tussen drie partijen: de uitzendkracht (jij), het uitzendbureau en de inlener (het bedrijf waar je gaat werken).

  • Kan ik werken zonder contract bij een uitzendbureau?

    Nee, als je werkt via een uitzendbureau heb je altijd een uitzendovereenkomst. Dit is een speciaal type contract voor uitzendkrachten, uitzendbureaus en inleners.

  • Wat is het verschil tussen een oproepkracht en een uitzendkracht?

    Een uitzendkracht is iemand die via een uitzendbureau voor één of meerdere werkgevers werkt. Dit kan parttime, fulltime of op oproepbasis. Een oproepkracht is iemand met een nulurencontract of een min-maxcontract bij een werkgever of via een uitzendbureau. De werkgever roept de oproepkracht op wanneer er werk is.