Info over cao voor uitzendkrachten

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Als uitzendkracht val je onder een cao, maar waar staat cao voor? Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. Dit is een verzameling aan afspraken over arbeidsvoorwaarden die schriftelijk zijn vastgelegd. Deze afspraken gaan bijvoorbeeld over loon, werktijden, proeftijd, opzegtermijn, pensioen en toeslagen. De cao-afspraken mogen nooit in strijd zijn met de wet, dus het pakt voor jou vaak gunstig uit. Een cao geldt voor een grote groep werknemers en wordt afgesloten door een werkgever, werkgeversorganisatie of werknemersorganisatie (meestal een vakbond).

Bekijk alle vacatures

 

Cao voor uitzendkrachten

Als uitzendkracht val je onder de ABU cao of NBBU cao. Je denkt vast: onder welke cao val ik? Dit kun je makkelijk opzoeken in het ledenregister van ABU of NBBU. Vul de naam van jouw uitzendbureau in en je weet het meteen.

De twee cao’s zijn geharmoniseerd; de afspraken zijn daarom hetzelfde. Wanneer jouw uitzendbureau aangesloten is bij een cao, is die verplicht om zich te houden aan de afspraken. De cao voor uitzendkrachten is een minimum-cao. Dit houdt in dat het uitzendbureau altijd meer mag bieden dan de arbeidsvoorwaarden in de cao.

Sinds 1 juni 2021 zijn de uitzendbureaus die geen lid zijn van ABU of NBBU niet meer verplicht om zich te houden aan de cao. De cao voor uitzendkrachten is namelijk niet meer algemeen verbindend verklaard.

Wat staat er in de cao voor uitzendkrachten?

Nu ben je vast benieuwd welke afspraken er allemaal in de cao zijn vastgelegd. In de cao voor uitzendkrachten lees je alles over jouw rechtspositie, verlofrechten, wat er gebeurt bij ziekte, het fasensysteem en meer. Een van de belangrijke afspraken in de cao voor uitzendkrachten, is dat je altijd recht hebt op hetzelfde loon als je vaste collega’s. Dit wordt de inlenersbeloning genoemd.

Wil je weten wat er precies staat in de cao voor uitzendkrachten? Hieronder vind je een link naar de volledige cao voor uitzendkrachten 2021 in verschillende talen:

 

Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten

De meeste uitzendbureaus leven de regels in de cao na. Gelukkig maar, want het is voor jou als uitzendkracht belangrijk dat een uitzendbureau betrouwbaar is. Je moet bijvoorbeeld op tijd betaald worden en krijgen waar je recht op hebt, zoals vakantiedagen en pensioenopbouw. Heb je vragen over de inhoud of de interpretatie van de cao? Of denk je dat het uitzendbureau waar je voor werkt de cao niet correct naleeft? Neem dan contact op met de helpdesk van Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU).

Nu je geïnformeerd bent over de cao voor uitzendkrachten is het tijd om die stap in jouw carrière te zetten. Bekijk ons aanbod aan vacatures bij jou in de buurt en solliciteer direct. Wil je nog meer weten over cao? Lees er dan meer in dit artikel over cao.

FAQ

  • Wat betekent cao?

    Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst.

  • Wat is een cao?

    Een cao is een verzameling van afspraken over arbeidsvoorwaarden die voor een bepaalde branche gelden. Een werkgever kan zich aansluiten bij een cao om te laten zien dat zij betrouwbare voorwaarden bieden.

  • Wat staat er in een cao?

    In een cao staan allerlei afspraken over onder andere loon, werktijden, proeftijd, opzegtermijn, pensioen en eventuele toeslagen. Meestal zijn de afspraken in de cao een minimum waar de werkgever zich aan moet houden. Het kan dus zijn dat de regels die voor jou gelden gunstiger zijn dan in de cao staat.

  • Welke cao heb ik?

    Als je via een uitzendbureau werkt, geldt voor jou de ABU of NBBU cao. Zoek in het register van de cao's op of jouw uitzendbureau ertussen staat, dan weet je zeker welke cao voor jou geldt.