Het is een onderwerp waar je misschien nog niet over na wilt denken. Of misschien komt het er juist al bijna aan: je pensioen. Je krijgt er sowieso mee te maken als je begint met werken, ook als dat voor een uitzendbureau is. Daarom is het wel zo handig om het een en ander te weten over de regeling van het pensioen als uitzendkracht. Dus hoe zit de pensioenopbouw voor een uitzendkracht precies in elkaar? En wanneer begin je met pensioen opbouwen als uitzendkracht? Op deze pagina maken we alles duidelijk over de regeling van het pensioen van een uitzendkracht.
Wat is pensioen?
Even een stapje terug, want hoe zat het ook alweer met het pensioen? Het pensioen bestaat uit twee delen: het AOW en het pensioen dat je zelf hebt opgebouwd. In Nederland heeft iedereen recht op AOW, wat gelijk staat aan 70% van het wettelijk minimumloon als je alleen woont of 50% van het minimumloon als je samenwoont. Het tweede deel van je pensioen bouw je dus zelf op. Wanneer begin je met dit pensioen opbouwen? Meestal gaat dat automatisch: de meeste werkgevers hebben een regeling waardoor je automatisch pensioen opbouwt over jouw salaris.
Pensioenopbouw voor een uitzendkracht
Dus hoe zit het dan met de regeling van het pensioen als je uitzendkracht bent? Bouw je dan ook iets op? Ja, zo’n regeling is er. Wanneer je 26 weken hebt gewerkt voor hetzelfde uitzendbureau, start je met het opbouwen van pensioen via het pensioenfonds van de uitzendbranche: StiPP. Het maakt voor het pensioen voor uitzendkrachten niet uit of jouw uitzendbureau bij de ABU of de NBBU is aangesloten. Een voorwaarde van de pensioenopbouw voor een uitzendkracht is wel dat je 21 jaar of ouder bent.
Over de eerste 26 weken waarin je werkt voor een uitzendbureau, is er dus niks geregeld voor jouw pensioen. Daarna zijn er twee verschillende regelingen van StiPP: de Basisregeling en de Plusregeling. De Basisregeling start na de eerdergenoemde 26 weken en vervolgens start na 52 weken de Plusregeling. Hieronder leggen we de twee regelingen kort voor je uit. Als je meer wilt weten, kun je de website van StiPP raadplegen, het pensioenfonds voor uitzendkrachten.
Let op: op 1 januari 2022 wijzigt de pensioenregeling van StiPP. Vanaf dan bouw je na 8 weken, in plaats van 26 weken, al pensioen op. Goed nieuws, dus. Neem je al deel aan de regeling? Dan verandert er voor jou niets. Zit je op 1 januari 2022 in de 26 weken wachttijd? Dan begin je vanaf die dag meteen met pensioen opbouwen als je al langer dan 8 weken wacht.
Basisregeling pensioen
Tijdens de Basisregeling betaalt het uitzendbureau de premie voor jouw pensioen, dus er wordt niets van jouw loon ingehouden. De premie is op dit moment 4,2% van jouw pensioengrondslag. Dit is simpel gezegd het deel van jouw salaris waarover je pensioen opbouwt.
Binnen deze regeling wordt de premie van jouw pensioen dus door jouw uitzendbureau betaald en komt terecht bij StiPP, die het bedrag voor jou belegt. Het resultaat daarvan krijg je op jouw pensioenbeleggingsrekening gestort. Als je eenmaal met pensioen gaat, ‘koop’ je met deze rekening jouw pensioenuitkering.
Plusregeling pensioen
Zodra je overstapt naar de Plusregeling, verandert er het een en ander aan jouw pensioenopbouw als uitzendkracht. Het belangrijkste is dat je nu samen met jouw werkgever de premie gaat betalen van jouw pensioen als uitzendkracht. Toch merk je daar nog steeds niet veel van, want je uitzendbureau houdt de premie van je pensioen automatisch in op je loon. Een tweede verandering is de hoogte van de premie. Deze is namelijk afhankelijk van jouw leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie en hoe meer pensioen je opbouwt als uitzendkracht. De precieze percentages kun je vinden op de website van StiPP.
Wil je nog meer lezen over pensioen? In de carrièregids van Jobbird vind je allerlei interessante artikelen over het pensioen. Of ga je liever meteen op zoek naar een baan? Dat kan, bekijk de vacatures van Uitzendbureau.nl maar eens.