Minimumloon

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Wanneer je gaat werken als uitzendkracht maken jij en je uitzendbureau samen afspraken over jouw salaris. Het salaris kan sterk verschillen per bedrijf en functie, maar gelukkig hebben we in Nederland het minimumloon. Dit betekent dat bedrijven nooit een lager bedrag mogen betalen dan het wettelijk vastgestelde minimumloon. Je bent dus altijd verzekerd van ten minste dit bedrag. Maar hoe hoog is het minimumloon dan en wat valt er onder het minimumloon? Je leest het allemaal op deze pagina.

Bekijk alle vacatures

Wat is het minimumloon?

Het minimumloon beschermt werknemers tegen onderbetaling en is wettelijk vastgesteld. Werkgevers zijn verplicht om werknemers ten minste het minimumloon te betalen; dit geldt ook voor uitzendbureaus. Dus ook als uitzendkracht of oproepkracht heb je altijd recht op het minimumloon. Gebeurt dit niet? Dan legt de overheid hoge boetes op.

Je kunt nooit minder dan het minimumloon verdienen, maar in de cao van jouw branche kan het minimumloon wel hoger zijn. Dit betekent dan dat het hogere minimumloon dat in de cao staat aangehouden moet worden. Alle werknemers boven de 21 jaar hebben recht op het wettelijke minimumloon. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan geldt voor jou het minimumjeugdloon, de hoogte hiervan verschilt per leeftijd.

Wettelijk minimumloon 2022

Het wettelijke minimumloon wordt twee keer per jaar aangepast, op 1 juli en op 1 januari. Dit wordt gedaan aan de hand van de loonontwikkeling in Nederland. Hieronder vind je het minimumloon per 1 januari 2022. Houd er wel rekening mee dat het hierbij gaat om bruto bedragen en dat deze bedragen gelden voor een volledige werkweek. Het netto minimumloon is afhankelijk van belastingen, toeslagen en andere vergoedingen of inhoudingen.

Minimumloon 2022 per maand, week en dag

Leeftijd Per maand Per week Per dag
Minimumloon 21 jaar en ouder € 1.725,00 € 398,10 € 79,62

 

Minimumloon 2022 per uur

Het minimumloon per uur is afhankelijk van wat jouw werkgever ziet als een volledige werkweek. Het gaat hierbij om een fulltime werkweek van 36, 38 of 40 uur. Werk je parttime? Dan is jouw uurloon ook vastgesteld op basis van wat een fulltime werkweek bij jouw werkgever is. Hieronder vind je het minimumloon per uur bij een fulltime werkweek.

Minimumloon 2022 per uur

Leeftijd 36 uur 38 uur 40 uur
Minimumloon 21 jaar en ouder € 11,06 € 10,48 € 9,96

Hulp nodig bij de berekening van jouw minimumloon? Gebruik dan de rekenhulp van Rijksoverheid om het minimumloon te berekenen.

Wat telt mee voor het minimumloon?

Je weet nu wat het wettelijke minimumloon is en hoe hoog het op dit moment is. Het is ook handig om te weten wat wel en niet valt onder het minimumloon. Het minimumloon bestaat namelijk niet altijd uitsluitend uit het basisloon.

Dit valt wel onder het minimumloon:

 • Het basisloon;
 • toeslagen voor overwerk, prestaties, onregelmatige werktijden of ploegendiensten;
 • vaste wekelijkse of maandelijkse beloningen;
 • fooien van derden.

Er zijn ook een aantal inkomsten die je bovenop jouw basisloon krijgt en niet onder het minimumloon vallen.

Dit valt niet onder het minimumloon:

 • Vakantiegeld;
 • winstuitkeringen;
 • eindejaarsuitkeringen;
 • pensioen– en spaarregelingen;
 • vergoedingen voor kosten die je voor jouw werk had.

Je bent nu helemaal up-to-date over het minimumloon. Zin om lekker geld te gaan verdienen? Bekijk dan meteen onze vacatures en ga op zoek naar jouw volgende uitdaging.

FAQ

 • Wat is het wettelijke minimumloon?

  Het minimumloon is het minimum salaris dat een werkgever je moet betalen. Dit bedrag is wettelijk vastgesteld en zorgt ervoor dat je als werknemer nooit onderbetaald wordt. Dit bedrag wordt twee keer per jaar aangepast: in juli en januari.

 • Wat is het minimumloon in 2022?

  Het minimumloon voor iemand van 21 jaar en ouder is € 1.725 per maand.

 • Hoe kan ik het minimumloon per maand berekenen?

  Via de rekenhulp van de Rijksoverheid reken je makkelijk uit wat het minimumloon per maand is.

 • Wat is het minimumloon voor een uitzendkracht?

  Het minimumloon voor een uitzendkracht is hetzelfde als dat van iemand die in loondienst werkt. Een uitzendbureau moet zich namelijk ook aan het wettelijke minimumloon houden.