Vakantiegeld

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Je hebt vast wel van vakantiegeld gehoord: een bijslag die je elke maand opbouwt en uiteindelijk uitbetaald krijgt in mei of juni. Maar hoe zit het nou precies met vakantiegeld als je uitzendkracht bent? Wanneer is de uitbetaling van het vakantiegeld door het uitzendbureau? Hoe kun je jouw vakantiegeld als uitzendkracht berekenen? Kun je jouw vakantiegeld eerder laten uitbetalen door het uitzendbureau? En hoe zit het eigenlijk met de uitbetaling van vakantiegeld bij het einde van jouw dienstverband bij het uitzendbureau? Deze pagina geeft je antwoord op al jouw vragen. Dus wil je weten hoe het zit met vakantiegeld voor uitzendkrachten? Lees dan snel verder.

Benieuwd op hoeveel vakantiedagen je recht hebt? Dat lees je op onze pagina over vakantiedagen.

Bekijk alle vacatures

Wat is vakantiegeld?

De officiële term voor vakantiegeld is ‘vakantietoeslag’. Heel simpel gezegd is dit een bepaald percentage (minimaal 8%) van jouw afgelopen bruto jaarsalaris dat je extra krijgt uitbetaald. Je bouwt elke maand vakantiegeld op over jouw gewerkte uren en op een gegeven moment krijg je dit uitbetaald. Meestal is dat in mei of juni.

Regeling vakantiegeld uitzendkrachten

Misschien wist je wel hoe het normaal gesproken zit, maar hoe werkt vakantiegeld als je uitzendkracht bent? Heb je dan ook recht op vakantiegeld? Het simpele antwoord is: ja, je krijgt van jouw uitzendbureau gewoon vakantiegeld net als alle andere werknemers. In de cao voor uitzendkrachten staat dat dit gaat om 8,33% van jouw feitelijk loon. Dit betekent dat je vakantiegeld opbouwt over jouw:

 • Gewerkte dagen;
 • vakantiedagen;
 • feestdagen;
 • dagen waarop je arbeidsongeschikt bent;
 • compensatie-uren.

Goed nieuws dus: dat extra zakcentje voor jouw vakantie kun je gewoon verwachten.

Uitbetaling vakantiegeld door uitzendbureau

Normaal gesproken vindt de uitbetaling van jouw vakantiegeld door het uitzendbureau plaats in de maand mei of uiterlijk in de eerste week van juni. Het is wel mogelijk dat er andere afspraken staan in jouw contract. Ook kun je met het uitzendbureau afspreken dat ze jouw vakantiegeld uitbetalen met je loon. In dat geval krijg je dus elke maand (of week) een extra bedrag bovenop je salaris, maar krijg je geen apart bedrag uitbetaald voor vakantiegeld als uitzendkracht.

Eerder uitbetalen

Is het mogelijk om jouw vakantiegeld door het uitzendbureau eerder te laten uitbetalen? Ja, dat kan. Wanneer jij vakantie opneemt en daardoor minstens zeven dagen niet aanwezig bent, kun je afspraken maken over een eerdere uitbetaling van jouw vakantiegeld als uitzendkracht.

Einde dienstverband

Wat gebeurt er met de uitbetaling van vakantiegeld bij het einde van jouw dienstverband met het uitzendbureau? Eigenlijk werkt dit ongeveer hetzelfde als bij iedere andere werkgever. Je hebt namelijk altijd recht op jouw vakantiegeld als uitzendkracht over de gewerkte uren. Als jouw dienstverband stopt, krijg je het nog niet uitbetaalde vakantiegeld in de eerstvolgende maand op jouw rekening.

Wil je meer lezen over vakantiedagen en vakantiebijslag? Lees dan eens het artikel over vakantiegeld van Jobbird. Ben je benieuwd naar het banenaanbod op dit moment? Bekijk dan de vacatures van Uitzendbureau.nl.

FAQ

 • Wat is vakantiegeld?

  Vakantiegeld is een percentage van jouw brutojaarsalaris dat je extra krijgt uitbetaald als vakantietoeslag. Dit bouw je elke maand en krijg je een keer per jaar uitbetaald.

 • Heb je recht op vakantiegeld als uitzendkracht?

  Ja, je hebt ook recht op vakantiegeld als je uitzendkracht bent. Ook jij hebt recht op ten minste 8,3% van jouw bruto jaarsalaris die je opspaart tijdens je gewerkte dagen.

 • Wanneer is de uitbetaling van vakantiegeld bij een uitzendbureau?

  Jouw uitzendbureau betaalt het vakantiegeld meestal in mei of juni uit. Lees jouw arbeidsovereenkomst goed door om te ontdekken welke regels het uitzendbureau aanhoudt.

 • Kan ik mijn vakantiegeld eerder laten uitbetalen door het uitzendbureau?

  Ja, dat kan. Als je minstens zeven dagen niet aanwezig bent wanneer je vakantie opneemt, kun je een afspraak maken over het laten uitbetalen van jouw vakantiegeld.