Inlenersbeloning: wat is het?

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Als je ervoor kiest om als uitzendkracht te werken, kom je de term inlenersbeloning zeker tegen. Sinds 2015 is de inlenersbeloning verplicht voor uitzendkrachten. De afspraken over de inlenersbeloning in de ABU cao en inlenersbeloning in de NBBU cao zijn hetzelfde. Op deze pagina lees je meer over deze inlenersbeloning.

Bekijk alle vacatures

 

Wat is een inlenersbeloning?

De inlenersbeloning, ook wel loonverhoudingsvoorschrift genoemd, is een van de belangrijkste afspraken in de cao voor uitzendkrachten. Maar, wat is een inlenersbeloning eigenlijk? De inlenersbeloning geeft uitzendkrachten het recht op ten minste hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste werknemers van het bedrijf. Het gaat hierbij natuurlijk om vaste werknemers die hetzelfde werk doen. De inlenende werkgever is verplicht om de uitzendkracht precies dezelfde of betere arbeidsvoorwaarden te bieden.

De werkgever is daarnaast verplicht om het uitzendbureau alle benodigde informatie te geven om de inlenersbeloning vast te stellen. Het uitzendbureau moet vervolgens al deze informatie schriftelijk met jou delen, zodat jij hier goed van op de hoogte bent.

Componenten van de inlenersbeloning

De inlenersbeloning geeft een uitzendkracht niet alleen recht op hetzelfde loon als gelijkwaardige vaste werknemers, maar ook op andere arbeidsvoorwaarden. Behalve het salaris zijn er nog 6 componenten van de inlenersbeloning. Wij hebben ze voor je op een rij gezet:

  • kostenvergoeding (bijv. reiskosten, pensionkosten);
  • atv- en adv-dagen;
  • toeslagen (bijv. voor overwerk, ploegendienst, werken op feestdagen);
  • periodieken;
  • initiële loonsverhogingen
  • vergoeding van reisuren.

De inlenersbeloning wordt zelden met terugwerkende kracht aangepast, tenzij er sprake is van misbruik. In de cao van de ABU en NBBU lees je hier meer over.

Inlenersbeloning 2022

Vanaf 3 januari 2022 wordt de inlenersbeloning uitgebreid. De volgende componenten vallen dan ook binnen de inlenersbeloning:

  • eenmalige uitkeringen;
  • thuiswerkvergoedingen;
  • loonsverhogingen met terugwerkende kracht.

 

Inlenersbeloning fasensysteem

Benieuwd naar hoe het zit met de inlenersbeloning per fase? Je hebt vanaf dag 1 recht op de inlenersbeloning, alleen heb je wel andere rechten op het gebied van loondoorbetaling tijdens de verschillende fasen.

Inlenersbeloning fase A (ABU) of fase 1 en 2 (NBBU)

In fase A of fase 1 en 2 heb je recht op uitbetaling van de uren die je daadwerkelijk hebt gewerkt. Werk je niet? Dan heb je geen recht op loon. Ook wanneer er geen werk is, word je niet uitbetaald. Dit wordt de ‘uitsluiting loondoorbetaling’ genoemd. Het maakt hierbij niet uit of je werkt op basis van een uitzendovereenkomst met uitzendbeding of een detacheringsovereenkomst.

Inlenersbeloning fase B en C (ABU) of fase 3 en 4 (NBBU)

In fase B en fase C of fase 3 en fase 4 is de inlenersbeloning van toepassing. Net als in fase A heb je recht op een salaris dat gangbaar is voor de onderneming van de inlener.

Als uitzendkracht heb je in deze fasen niet alleen recht op loon over de uren die je hebt gewerkt, maar zolang je detacheringsovereenkomst loopt. Dus ook over de uren die je niet werkt, wanneer je bijvoorbeeld ziek bent of als de uitzendonderneming tijdelijk geen werk voor je heeft. Daarnaast heb je als uitzendkracht in deze fasen recht op doorbetaling van je loon tijdens vakantie, kort verzuim, buitengewoon verlof en feestdagen.

Nu je goed geïnformeerd bent over de inlenersbeloning, kun je op zoek gaan naar jouw volgende baan. Bekijk onze vacatures en vind jouw match.

FAQ

  • Wat is een inlenersbeloning?

    Een inlenersbeloning geeft uitzendkrachten recht op hetzelfde loon en dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers in loondienst.

  • Is een inlenersbeloning hetzelfde als salaris?

    Niet helemaal, de inlenersbeloning bestaat naast het salaris namelijk ook uit: kostenvergoeding (bijv. reiskosten, pensionkosten), atv- en adv-dagen, toeslagen, periodieken, initiële loonsverhogingen, vergoeding van reisuren, eenmalige uitkeringen, thuiswerkvergoedingen en loonsverhogingen met terugwerkende kracht.

  • Wanneer heb je recht op de inlenersbeloning in fase A van de ABU-cao?

    In fase A heb je alleen recht op uitbetaling van de uren die je echt hebt gewerkt. Werk je niet? Bijvoorbeeld door ziekte of omdat er tijdelijk geen werk is? Dan heb je geen recht op salaris.

  • Wanneer heb je recht op de inlenersbeloning in fase B en C van de ABU-cao?

    In fase B en C heb je niet alleen recht op salaris over de dagen dat je echt werkt, maar ook (volgens bepaalde regels) over uren die je niet werkt vanwege ziekte, feestdagen of vakantie.