Fase C contract

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Is jouw uitzendbureau lid van de ABU? Dan val jij onder het ABU fasensysteem. Het fasensysteem heeft drie fasen: fase A, fase B en fase C. Wanneer je als uitzendkracht na fase B direct of binnen zes maanden blijft werken bij hetzelfde uitzendbureau, krijg je een fase C contract. Op deze pagina lees je alles over fase C. Is jouw uitzendbureau lid van de NBBU? Dan zit je in fase 4 van het fasensysteem.
 

Bekijk alle vacatures

 

Fase C: een vast contract bij een uitzendbureau

In fase C werk je op basis van een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Er kan geen uitzendbeding in een fase C contract worden opgenomen. Daarnaast neem je in fase C verplicht deel aan de plusregeling van het pensioen en heb je bij ziekte recht op loondoorbetaling, net zoals in fase B.
 

Passende arbeid

Zit jij in fase C en valt een opdracht weg? Als je een fase C contract hebt, moet het uitzendbureau na beëindiging van een opdracht voor je op zoek naar passend vervangend werk. In de tussentijd heb je recht op 100% loondoorbetaling. Net als in fase B is passend werk in fase C een functie die niet meer dan twee functiegroepen lager ligt dan de eerste functie die je hebt uitgevoerd. Ook moet het aantal uren voor de nieuwe opdracht overeenkomen met de uren in je contract. Als het uitzendbureau je een redelijk aanbod doet maar jij dit weigert, dan vervalt je recht op vervangend werk én je recht op loondoorbetaling.
 

Opzegtermijn fase C contract

Een uitzendcontract voor onbepaalde tijd kan door zowel jou als de uitzendonderneming worden opgezegd. Je moet daarbij rekening houden met de wettelijke opzegtermijn, die één maand bedraagt als je korter dan vijf jaar in dienst bent. Het kan dat er in je contract een langere opzegtermijn is afgesproken van maximaal zes maanden. Die is dan voor beide partijen gelijk. Bij een fase C contract is ontslag door het uitzendbureau alleen mogelijk met toestemming van het UWV of de kantonrechter. Wanneer je de AOW-leeftijd bereikt, eindigt de overeenkomst voor onbepaalde tijd automatisch.
 

Onderbreking en hertelling in fase C

Stopt je detacheringsovereenkomst in fase C en ga je niet direct weer aan het werk? Dan vervallen de opgebouwde weken en de daarbij horende rechten niet meteen. Om je fase C contract te behouden moet je binnen zes maanden via dezelfde uitzendonderneming aan het werk gaan. Als je pas na die tijd weer aan de slag gaat, begin je weer bij de eerste fase van het ABU fasensysteem: fase A.

Wil je je verder verdiepen in fase C? Lees dan de ABU cao door. Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan meteen onze vacatures en solliciteer.

FAQ

 • Wat is fase C van de ABU-cao?

  Fase C van de ABU-cao is een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd bij het uitzendbureau. Een vast contract, dus.

 • Hoe lang duurt fase C van de ABU-cao?

  Het fase C contract is voor onbepaalde tijd, dus er is geen maximale periode aan verbonden.

 • Wat als het uitzendbureau geen werk voor mij heeft tijdens fase C van ABU?

  Het uitzendbureau is verplicht om passend werk voor jou te zoeken tijdens fase C. In de periode dat je niet werkt, krijg je je loon 100% doorbetaald. Wel moet je passend werk dat het uitzendbureau aanbiedt accepteren.

 • Hoe lang is de opzegtermijn in fase C van ABU?

  In fase C geldt voor jou de wettelijke opzegtermijn, die is meestal één maand.

 • Kan het uitzendbureau mij ontslaan in fase C van ABU?

  Het uitzendbureau mag jou in fase C niet zomaar ontslaan, alleen met toestemming van het UWV.

 • Vervalt fase C als ik tijdelijk stop met werken bij het uitzendbureau?

  Je fase C contract vervalt als je langer dan 6 maanden stopt met werken bij het uitzendbureau. Ga je daarna weer bij het uitzendbureau werken? Dan begin je opnieuw bij fase A.