Fase B contract

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Is jouw uitzendbureau aangesloten bij de ABU? Dan val jij onder het ABU fasensysteem. Het fasensysteem heeft drie fasen: fase A, fase B en fase C. Werk je binnen zes maanden na fase A nog steeds via hetzelfde uitzendbureau? Dan krijg je een fase B contract. Op deze pagina lees je alles over ABU fase B. Is jouw uitzendbureau lid van de NBBU? Dan zit je in fase 3 van het fasensysteem.

Bekijk alle vacatures

 

Regels fase B

De uitzendovereenkomsten in fase B hebben geen minimale contractduur. Jij krijgt telkens een tijdelijk contract als je aan het werk gaat. Het uitzendbureau mag zelf bepalen hoe lang deze contracten duren. Er zit wel een maximum aan: je mag als uitzendkracht in fase B maximaal zes tijdelijke contracten overeenkomen binnen een periode van vier jaar. Als uitzendkracht heb je ook in fase B recht op de inlenersbeloning.

Hieronder vind je de rechten die een uitzendkracht in fase B heeft:

 • deelname aan plusregeling pensioen;
 • doorbetaling van loon (zie kopje ‘Passend werk en loondoorbetaling in fase B)
 • bij ziekte recht op doorbetaling van 90% van het loon in het eerste jaar en 80% in het tweede jaar.

 

Passend werk en loondoorbetaling in fase B

Stopt het werk bij de opdrachtgever, maar loopt je fase B contract nog? Dan moet het uitzendbureau passend werk voor je zoeken. Totdat dit gelukt is, heb je recht op een deel van je loon. Je moet passende arbeid wel accepteren als het uitzendbureau dit aanbiedt. Passend werk is een functie die niet meer dan twee functiegroepen lager ligt dan de eerste functie die je hebt uitgevoerd. Ook moet het aantal uren voor de nieuwe opdracht overeenkomen met de uren in je contract. Weiger je een redelijk aanbod? Dan vervalt je recht op vervangend werk én je recht op loondoorbetaling.

Fase B opzegtermijn

Bij een uitzendcontract zonder uitzendbeding geldt de wettelijke opzegtermijn. In fase B is dat altijd het geval, want in een fase B contract mag geen uitzendbeding worden opgenomen. Hoe lang de opzegtermijn precies is, hangt ervan af hoe lang je al in dienst bent. Zo is bij een fase B contract de opzegtermijn één maand als je korter dan vijf jaar in dienst bent, en twee maanden als je tussen de vijf en tien jaar in dienst bent.

Onderbreking en hertelling in fase B

Het gebeurt weleens dat je niet meteen weer aan de slag kunt wanneer er een opdracht afloopt. Na afloop van de overeenkomst vervallen de weken die je hebt opgebouwd niet meteen. Tot 13 weken tellen deze weken gewoon mee voor de opbouw van de vier jaar. Als je in fase B tussen de 13 en 26 weken niet werkt voor jouw uitzendonderneming, dan begint fase B opnieuw. Pas wanneer je 26 weken lang niet werkt, vervalt je fase B contract. Als je later weer voor het uitzendbureau gaat werken, begin je weer in fase A.

Fase B contract vanaf 2022

Per 3 januari 2022 is het ABU fasensysteem aangepast. De duur van fase B wordt in de nieuwe fasensysteem van ABU verkort naar 3 jaar. In deze periode mogen er maximaal zes uitzendovereenkomsten afgesloten worden. Treed jij in dienst na 3 januari 2022, dan gelden de regels van het nieuwe fasensysteem voor jou. Ben je al uitzendkracht voor deze datum? Dan gelden de nieuwe regels vanaf januari 2023, vanaf dat moment gelden de nieuwe regels voor alle uitzendkrachten.

Wil jij de volgende stap in jouw carrière zetten? Bekijk dan ons aanbod aan vacatures bij jou in de buurt en zet de volgende stap.

FAQ

 • Wanneer ga je als uitzendkracht over naar fase B van de ABU?

  Als je binnen zes maanden na fase A nog werkt bij hetzelfde uitzendbureau, krijg je een fase B contract.

 • Hoe lang duurt fase B bij een uitzendbureau volgens de ABU?

  Zodra je overgaat naar fase B, zit je maximaal vier jaar in deze fase. Binnen die vier jaar krijg je maximaal zes tijdelijke contracten. Daarna ga je over naar fase C en heb je recht op een vast contract. Ben je na 3 januari 2022 in dienst gegaan? Dan gelden de nieuwe regels voor jou, en zit je maximaal 3 jaar in fase B.

 • Werk je in fase B van ABU met een uitzendbeding?

  Nee, in fase B mag geen uitzendbeding opgenomen zijn. Dat betekent dat de wettelijke opzegtermijn geldt als je stopt met werken of als het uitzendbureau je contract beëindigt.

 • Word ik in fase B van ABU doorbetaald als ik ziek ben?

  Ja, als je ziek bent in fase B krijg je vanaf je tweede ziektedag 90% van je loon doorbetaald in het eerste jaar. Ben je langer dan een jaar ziek? Dan krijg je daarna 80% van je loon uitbetaald.

 • Ik stop een tijdje met werken voor het uitzendbureau. Vervalt mijn fase B ABU contract dan?

  Je fase B contract vervalt als je langer dan 26 weken stopt met werken voor het uitzendbureau. Ga je daarna weer aan de slag? Dan begin je weer bij fase A.