NBBU fase 3

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Wanneer je werkt voor een uitzendbureau dat lid is van de NBBU, val je onder het NBBU fasensysteem. Dit fasensysteem heeft 4 fasen: fase 1 en 2, fase 3 en fase 4. Nadat je fase 1 en 2 hebt afgerond, kom je terecht in NBBU fase 3. Je krijgt dan een fase 3 contract, dit geeft jou meer rechten. Is jouw uitzendbureau aangesloten bij de ABU? Dan zit je in fase B van het ABU fasensysteem. Op deze pagina lees je meer informatie over NBBU fase 3.

Bekijk alle vacatures

 

Fase 3 contract

In NBBU fase 3 ga je een uitzendovereenkomst aan voor bepaalde tijd: dit is een contract met een begin- en einddatum. Er zit hier geen minimum aan; het uitzendbureau mag zelf de lengte van het contract bepalen. Fase 3 duurt wel maximaal 4 jaar, waarin maximaal 6 contracten voor bepaalde tijd mogen worden aangegaan. Werk je tijdens NBBU fase 3 langer dan zes maanden niet voor hetzelfde uitzendbureau? Dan val je terug naar fase 1.

Hieronder vind je een aantal regels die in NBBU fase 3 gelden:

 • Loondoorbetaling. Je hebt recht op loondoorbetaling op bijv. feestdagen, bij het wegvallen van werk en bij ziekte.
 • Geen uitzendbeding. In NBBU fase 3 is dit niet van toepassing, het wettelijke opzegtermijn geldt in deze fase.
 • Pensioen. Deelname aan de plusregeling van het pensioen is verplicht.

 

NBBU fase 3 doorbetaling

In fase 3 van NBBU heb je bij ziekte recht op loondoorbetaling. Het uitzendbureau moet je het eerste jaar 90% van jouw loon doorbetalen en het tweede jaar 80% van jouw loon. Daarnaast heb je recht op loondoorbetaling wanneer een opdracht wegvalt. Het uitzendbureau moet voor jou passende arbeid vinden. In de tussentijd heb je recht op 100% van jouw loon. Ook heb je tijdens feestdagen waarop je normaal gesproken zou werken, altijd recht op een vrije dag.

NBBU fase 3 vanaf 2022

De NBBU en ABU hebben vanaf 3 januari 2022 een vernieuwd fasensysteem. De duur van het fase 3 contract wordt hierin verkort naar 3 jaar. In NBBU fase 3 mogen gedurende 3 jaar maximaal zes uitzendovereenkomsten afgesloten worden. Voor uitzendkrachten die in dienst treden na 3 januari 2022 geldt deze regeling meteen. Voor uitzendkrachten die hiervoor al werkzaam waren gelden de nieuwe regels vanaf januari 2023.

Meer weten over NBBU fase 3? In de NBBU cao lees je alles over fase 3. Wil je meteen op zoek gaan naar een nieuwe baan? Bekijk dan onze vacatures bij jou in de buurt.

FAQ

 • Hoe lang duurt fase 3 van het NBBU fasensysteem?

  Fase 3 van de NBBU-cao is per 3 januari 2022 verkort van 4 naar 3 jaar. In fase 3 mag je in 3 jaar maximaal 6 keer een tijdelijk contract aangeboden krijgen. Werkte je voor 3 januari 2022 al voor een uitzendbureau? Dan gaat deze regeling voor jou in 2023 in.

 • Heb je in fase 3 van de NBBU-cao recht op loondoorbetaling bij ziekte?

  Ja, het uitzendbureau moet je bij ziekte doorbetalen. In het eerste jaar heb je recht op 90% van je loon en in het twee jaar op 80%.

 • Heb je in fase 3 van de NBBU-cao recht op loondoorbetaling als er een opdracht wegvalt?

  Ja. Wanneer er een opdracht wegvalt moet het uitzendbureau passend werk voor je vinden. Tot die tijd heb je recht op volledige doorbetaling van je loon.

 • Wanneer val je terug van fase 3 naar fase 1?

  Je valt terug naar fase 1 als je tijdens fase 3 voor een periode van langer dan 6 maanden niet via het uitzendbureau werkt.

 • Geldt het uitzendbeding in fase 3?

  Nee, in fase 3 is het uitzendbeding niet van toepassing. In deze fase heb je te maken met de wettelijke opzegtermijn.

Andere artikelen