NBBU fase 4

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Is jouw uitzendbureau aangesloten bij de NBBU? Dan val jij onder het NBBU fasensysteem. Het fasensysteem van NBBU heeft vier fasen: fase 1 en 2, fase 3 en fase 4. Als je na fase 3 direct of binnen een half jaar blijft werken bij dezelfde uitzendorganisatie, stroom je door naar NBBU fase 4. Fase 4 is gelijk aan fase C van het ABU fasensysteem. Op deze pagina lees je wat je van NBBU fase 4 kunt verwachten.

Bekijk alle vacatures

 

Fase 4 contract

In NBBU fase 4 krijg je een uitzendovereenkomst voor onbepaalde tijd. Je krijgt dus een vast contract bij het uitzendbureau. Hierdoor is er in NBBU fase 4 ook geen sprake van een uitzendbeding. Daarom geldt het wettelijke opzegtermijn in NBBU fase 4. Je kunt in deze fase zes maanden jouw werk bij het uitzendbureau onderbreken, zonder dat je terugvalt naar fase 1. Is deze onderbreking langer dan zes maanden? Dan begint de telling weer bij fase 1.

Loondoorbetaling NBBU fase 4

De regels van fase 3 gelden ook voor NBBU fase 4. Dit betekent dat je bij het wegvallen van een opdracht recht hebt op 100% loondoorbetaling. Het uitzendbureau zoekt in de tussentijd passende arbeid voor jou. Onder passende arbeid wordt werk dat maximaal twee functiegroepen lager ligt dan jouw voorgaande functie verstaan. Daarnaast moet dit werk ook nog hetzelfde aantal uren aanbieden als overeengekomen in jouw contract. Heeft jouw uitzendbureau passende arbeid voor jou gevonden en weiger je dit? Dan heb je geen recht op loondoorbetaling.

Andere situaties waarbij je recht hebt op loondoorbetaling zijn bij ziekte en tijdens feestdagen. Bij ziekte heb je twee jaar lang recht op loondoorbetaling volgens de Ziektewet. Het eerste jaar op 90% van je loon en het tweede jaar op 80% van je loon.

De weg naar NBBU fase 4

In fase 4 heb je dus de meeste rechten en de meeste zekerheid. Het duurt wel een tijd voordat je in fase 4 terecht komt. Startte jij voor 3 januari 2022 als uitzendkracht? Dan is de weg naar NBBU fase 4 ongeveer vijfeneenhalf jaar. Start je na 3 januari 2022 als uitzendkracht? Dan duurt het vier jaar tot je de NBBU fase 4 bereikt.

Wil je meteen starten met jouw weg naar NBBU fase 4? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer op jouw favoriet.

FAQ

 • Hoe lang duurt fase 4 van het NBBU-fasensysteem?

  In fase 4 krijg je een uitzendovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dit is dus een vast contract zonder einddatum.

 • Hoe lang duurt het voordat je in fase 4 van de NBBU-cao zit?

  Per 3 januari 2022 is het fasensysteem verkort. Ben je na die tijd in dienst gegaan? Dan duurt het 4 jaar voordat je fase 4 bereikt. Startte je voor 3 januari 2022 als uitzendkracht? Dan gelden voor jou andere regels.

 • Heb je in fase 4 van de NBBU-cao recht op loondoorbetaling bij ziekte?

  Ja, bij ziekte heb je twee jaar lang recht op loondoorbetaling. Het eerste jaar gaat het om 90% van je loon en het tweede jaar om 80%.

 • Heb je in fase 4 van de NBBU-cao recht op loondoorbetaling als er een opdracht wegvalt?

  Bij het wegvallen van een opdracht moet het uitzendbureau passend werk voor je vinden. Tot die tijd ontvang je gewoon je loon. Weiger je het werk dat je krijgt aangeboden? Dan vervalt je recht op loondoorbetaling.

Andere artikelen