Fasensysteem NBBU

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

De meeste uitzendbureaus zijn aangesloten bij de NBBU of ABU. Beide werken met een fasensysteem. Is jouw uitzendbureau lid van de NBBU? Dan val jij onder het fasensysteem van NBBU. Jouw rechtspositie is afhankelijk van in welke NBBU fase je op dat moment zit. Je krijgt bij elke fase meer rechten. Het gaat hierbij over rechten zoals de pensioenregeling, opzegtermijn en loondoorbetaling. De NBBU heeft vier fasen: fase 1, fase 2, fase 3 en fase 4. Fase 1 en 2 van NBBU worden gecombineerd, waardoor het gelijk is aan fase A van ABU.

Wil je weten wat jouw rechten zijn? Of welke regels er verbonden zijn aan elke fase? Bekijk dan het artikel over de fase waar jij nu in zit.

Bekijk alle vacatures

 

De fasen van het NBBU fasensysteem

Het NBBU fasensysteem heeft vier fasen. De duur van elke fase verschilt. Je begint altijd met fase 1. De fasen zijn afhankelijk van het aantal weken dat je voor het uitzendbureau werkt. Het gaat dus alleen om hoe lang je voor het uitzendbureau werkt, niet hoeveel. Het aantal uur dat je in die periode werkt maakt niet uit.

Het NBBU fasensysteem is vanaf 3 januari 2022 aangepast. De NBBU fasen zijn hierdoor verkort. Treed je in dienst na 3 januari 2022? Dan val je direct onder het nieuwe fasensysteem van NBBU. Werk je vóór 3 januari 2022 al via een uitzendbureau? Dan gelden de nieuwe regels vanaf januari 2023.

NBBU fasensysteem 2022

In onderstaande tabel zie je de duur per NBBU fase voor en na 3 januari 2022. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.

Fase Vóór 03-01-2022 Na 03-01-2022
NBBU fase 1 en 2 78 weken 52 weken
NBBU fase 3 4 jaar 3 jaar
NBBU fase 4 Onbepaalde tijd Onbepaalde tijd

Zit je nog met vragen na het lezen van de artikelen? Bekijk dan onze FAQ met antwoorden op veelgestelde vragen over het fasensysteem. Benieuwd wat Uitzendbureau.nl voor jou te bieden heeft? Neem dan meteen een kijkje bij onze vacatures.

FAQ

 • Wat is het NBBU fasensysteem?

  Dat is het rechtspositiesysteem voor uitzendkrachten. De lengte van je dienstverband bepaalt in welke fase je zit. Hoe langer je via een uitzendbureau werkt, hoe meer rechten je hebt.

 • Uit welke fasen bestaat het NBBU fasensysteem?

  De NBBU-cao is opgedeeld in vier fasen: 1, 2, 3 en 4. Fasen 1 en 2 worden gecombineerd en vallen samen met fase A van het ABU-systeem.

 • In welke fase van de NBBU-cao zit ik?

  Dat hangt af van hoe lang je al via het uitzendbureau werkt. Let op: de regels zijn vanaf 3 januari 2022 veranderd. Ben je na die datum via een uitzendbureau gaan werken? Dan ga je sneller over naar fase 3 en 4.

 • Ik werkte al voor 3 januari 2022 via een uitzendbureau. Gelden voor mij de oude regels nog?

  Als je voor 3 januari 2022 in dienst bent gegaan bij een uitzendbureau, heb je te maken met een overgangsregeling. De nieuwe regeling gaat voor jou in 2023 in. Tot die tijd geldt voor jou de oude regeling nog.