Fase A contract

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Als je als uitzendkracht werkt, krijg je te maken met een fasensysteem. Is jouw uitzendbureau aangesloten bij de ABU? Dan heb je te maken met het fasensysteem van ABU. Het fasensysteem heeft drie fasen: fase A, fase B en fase C. Heb jij een fase A contract? Dan lees je op deze pagina alles wat je moet weten over jouw uitzendcontract in fase A: van uitzendbeding tot opzegtermijn.

Bekijk alle vacatures

Wanneer je net start als uitzendkracht krijg je een fase A uitzendovereenkomst. Je zit in fase A als je minder dan 78 weken voor dezelfde uitzendorganisatie hebt gewerkt. Elke week waarin je werkt, telt mee voor de opbouw van fase A. Het aantal uur dat je daarbij werkt is niet van belang. Fase A van de ABU cao is vergelijkbaar met fase 1 en 2 van de NBBU cao.

Fase A met uitzendbeding

Als je een fase A contract hebt, werk je bijna altijd op basis van een uitzendovereenkomst met uitzendbeding. Tenzij je met de uitzendonderneming een overeenkomst voor bepaalde tijd hebt afgesloten, dan heb je een fase A contract zonder uitzendbeding. Dankzij dit uitzendbeding in fase A kun jij als uitzendkracht op elk moment aangeven dat je wilt stoppen met werken. Je moet dit wel één werkdag voordat je stopt melden bij het uitzendbureau. Dit kan wel van beide kanten komen, het uitzendbureau kan de overeenkomst dus ook beëindigen. Ook eindigt jouw uitzendovereenkomst per direct wanneer je ziek wordt.

Fase A zonder uitzendbeding

De meeste fase A contracten worden afgesloten met uitzendbeding. Wanneer jij en jouw uitzendbureau dit expliciet afspreken, is het mogelijk dat je een fase A contract zonder uitzendbeding krijgt. Bij fase A zonder uitzendbeding geldt het wettelijke opzegtermijn voor jou. Met een fase A contract zonder uitzendbeding is het uitzendbureau ook verplicht om jou door te betalen als zij geen passend arbeid voor jou hebben of wanneer jij ziek wordt.

Regels fase A contract

Hieronder vind je de belangrijkste regels van een fase A contract. Als je jezelf nog verder hierin wilt verdiepen, kun je de cao van ABU doorlezen.

 • Het loon is altijd gebaseerd op de inlenersbeloning.
 • De eerste 26 weken van jouw contract geldt er geen opzegtermijn. Na 26 weken geldt er voor het uitzendbureau een kennisgevingstermijn van 10 dagen. De opzegtermijn voor een uitzendkracht in fase A blijft altijd één dag.
 • Na 26 weken heeft de uitzendkracht recht op pensioenopbouw.
 • Je mag een onbeperkt aantal uitzendovereenkomsten achter elkaar krijgen; ook als je voor verschillende opdrachtgevers werkt.

 

Onderbreking van je werkzaamheden in fase A

Wanneer je 26 aaneengesloten weken niet hebt gewerkt of voor een ander uitzendbureau bent gaan werken begint de telling van de 78 gewerkte weken opnieuw. Bij een onderbreking tussen twee uitzendovereenkomsten van 25 weken of minder blijven jouw gewerkte weken staan. De uitzendonderneming telt na de onderbreking door vanaf waar je gebleven was, zolang je al die weken voor dezelfde uitzendonderneming hebt gewerkt.

Fase A contract vanaf 2022

Per 3 januari 2022 is het ABU fasensysteem aangepast. De duur van fase A wordt in de nieuwe fasensysteem van ABU verkort naar 52 weken. Treed jij in dienst na 3 januari 2022, dan gelden de regels van het nieuwe fasensysteem voor jou. Ben je al uitzendkracht voor deze datum? Dan gelden de nieuwe regels vanaf januari 2023. Je stroomt dan direct door naar fase B.

Zin in een nieuwe uitdaging? Of gewoon benieuwd wat wij te bieden hebben? Bekijk dan meteen onze vacatures en vind jouw ideale baan.

FAQ

 • Hoe lang duurt fase A van de ABU-cao?

  Je zit als uitzendkracht in fase A van de ABU vanaf het moment dat je begint met werken voor een uitzendbureau, tot maximaal 52 weken. Was je voor 3 januari 2022 in dienst? Dan duurt fase A 78 weken.

 • Hoe werkt de uitzendovereenkomst met uitzendbeding in fase A van de ABU?

  In fase A werk je bijna altijd op basis van een uitzendovereenkomst met uitzendbeding. Dat betekent dat je op ieder moment kunt stoppen met werken. En het uitzendbureau kan het contract ook ieder moment opzeggen. Word je ziek? Dan stopt jouw contract direct.

 • Hoe werkt de uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding in fase A van de ABU?

  Werk je zonder uitzendbeding? Dan geldt de wettelijke opzegtermijn voor jou. Verder moet het uitzendbureau jou verplicht doorbetalen als er tijdelijk geen werk is of als je ziek bent. In fase A werk je bijna nooit zonder uitzendbeding.

 • Hoe zit het met pensioenopbouw in fase A van de ABU?

  Je hebt als uitzendkracht recht op pensioenopbouw na 26 weken werken.