NBBU fase 1 en 2

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Is jouw uitzendbureau lid van de NBBU? Dan val je onder het NBBU fasensysteem. Het fasensysteem van NBBU heeft vier fasen: fase 1, fase 2, fase 3 en fase 4. De eerste twee fasen van dit systeem komen overeen met fase A van het ABU fasensysteem. Zit jij in NBBU fase 1 of NBBU fase 2? Dan zit je goed op deze pagina; je leest hier hoe deze fasen werken.

Bekijk alle vacatures

 

NBBU fase 1

NBBU fase 1 geldt gedurende de eerste 26 gewerkte weken. Voor de telling van de weken maakt het niet uit hoeveel uren in de week je werkt. Het gaat dus alleen om het aantal weken dat je werkt. In fase 1 geldt het uitzendbeding: als je niet werkt, ontvang je geen loon. Bovendien ontvang je alleen loon over de gewerkte uren.

NBBU fase 2

Na fase 1 ga je automatisch door naar NBBU fase 2. Deze fase duurt 52 gewerkte weken. Ook in fase 2 is het uitzendbeding meestal van toepassing. Bij een onderbreking tussen twee uitzendovereenkomsten van 26 weken of langer, begint de telling van de gewerkte weken opnieuw in fase 1.

Regels NBBU fase 1 en 2

NBBU fase 1 en 2 hebben dezelfde regels. Jij hebt in beide fasen dezelfde rechten en plichten, pas vanaf fase 3 verandert dit. In NBBU fase 1 en 2 heb je als uitzendkracht bijna altijd een overeenkomst met uitzendbeding. Dit houdt in dat je een opzegtermijn van één werkdag hebt. Je kunt dus stoppen wanneer je wilt. Maar de werkgever kan de overeenkomst ook per direct beëindigen, wanneer je ziek wordt eindigt dit bijvoorbeeld ook per direct.

Er zijn ook andere afspraken die in NBBU fase 1 en 2 gelden, hieronder vind je de meest relevante regels voor jou:

 • Je krijgt altijd loon op basis van de inlenersbeloning.
 • In NBBU fase 1 geldt er geen opzegtermijn voor het uitzendbureau. In NBBU fase 2 heeft het uitzendbureau een kennisgevingstermijn van 10 dagen.
 • Vanaf fase 2 heeft de uitzendkracht recht op het opbouwen van pensioen.
 • In NBBU fase 1 en 2 mag je een onbeperkt aantal uitzendovereenkomsten achter elkaar afsluiten.

 

NBBU fase 1 en 2 vanaf 2022

Vanaf januari 2022 wordt het NBBU fasensysteem verkort. Fase 1 en 2 zijn dan in totaal 52 weken lang in plaats van 78 weken. Bij indiensttreding na 3 januari 2022 val je per direct onder dit nieuwe fasensysteem. Al werkzaam als uitzendkracht voor 3 januari 2022? Dan gelden de nieuwe regels vanaf januari 2023 voor jou. Vanaf januari 2023 zit jij dan in fase 3.

Wil je alle regels van NBBU fase 1 en 2 teruglezen? Bekijk dan de NBBU cao. Zo weet je precies wat jouw rechten en plichten zijn in deze fasen. Heb je nu meteen zin om aan de slag te gaan? Bekijk dan onze vacatures en vind jouw volgende uitdaging.

FAQ

 • Hoe lang duren fase 1 en fase 2 van de NBBU-cao?

  Vanaf 3 januari 2022 is het fasensysteem verkort. Fase 1 en 2 duren nu samen 52 weken in plaats van 78 weken. De eerste 26 weken werk je in fase 1. Was je voor 2022 al in dienst? Dan gaan de nieuwe regels voor jou in 2023 in.

 • Kun je terug van fase 2 naar fase 1?

  Ja, dat kan. De telling begint opnieuw als er tussen twee uitzendovereenkomsten een onderbreking van 26 weken zit. Je begint dan weer in fase 1.

 • Geldt het uitzendbeding in fase 1 en 2 van de NBBU-cao?

  Ja, er geldt in deze fasen standaard een uitzendbeding. Dat betekent dat de overeenkomst automatisch eindigt als de opdracht bij de opdrachtgever stopt. Ook bij ziekte eindigt je uitzendovereenkomst als je in fase 1 of 2 zit.

Andere artikelen