Uitzendbeding

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Als uitzendkracht heb je vast wel eens van de term ‘uitzendbeding’ gehoord. Je kunt een arbeidsovereenkomst met of zonder zo’n beding hebben. Maar wat is een uitzendbeding precies? In dit artikel geven we jou de uitzendbeding betekenis en alles wat bij een uitzendbeding komt kijken.

Bekijk alle vacatures

 

Wat is een uitzendbeding?

Het uitzendbeding is een afspraak in je contract die ervoor zorgt dat de uitzendovereenkomst tussen uitzendkracht en uitzendbureau automatisch eindigt als de opdracht bij de opdrachtgever stopt. Er is dan verder dus geen opzegging meer nodig van het uitzendbureau. Ook ziekte betekent het einde van de uitzendovereenkomst als je een contract met uitzendbeding hebt.

In fase A (ABU) en fase 1 en 2 (NBBU) geldt het uitzendbeding standaard. Dit is afgesproken in de cao. Zodra je 78 weken voor een uitzendbureau werkt, en dus in fase B of fase 3 komt, mag er geen uitzendbeding meer in je contract worden opgenomen.

Fase A met uitzendbeding opzegtermijn

Als je een uitzendovereenkomst met uitzendbeding hebt, kun je ook als uitzendkracht de overeenkomst op elk moment opzeggen. Je hebt in principe dus geen opzegtermijn. Laat wel uiterlijk één werkdag van tevoren aan het uitzendbureau weten dat je stopt, zodat ze voor vervanging kunnen zorgen.

Uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding

In fase A en fase 1 en 2 geldt er dus standaard een uitzendbeding. Toch kun je ook in deze fase een uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding hebben, maar dit moet dan wel nadrukkelijk in je contract staan vermeld. In fase B en C en fase 3 en 4 geldt er nooit een uitzendbeding. Zonder uitzendbeding heb je als uitzendkracht meer rechten. Zo kan het uitzendbureau je niet zomaar ontslaan en krijg je loon bij ziekte en soms ook als er (tijdelijk) geen werk voor je is.

Benieuwd naar ons aanbod aan banen? Bekijk hier onze vacatures.

FAQ

  • Wat is een uitzendbeding?

    Een uitzendbeding is een afspraak in je contract waarin staat aangegeven dat jouw uitzendovereenkomst eindigt zodra de opdracht bij de opdrachtgever stopt.

  • Wat is een uitzendovereenkomst met uitzendbeding?

    Als je een uitzendovereenkomst met uitzendbeding hebt, betekent dat dat jouw contract automatisch eindigt als de opdracht bij jouw opdrachtgever stopt. Jouw contract bij het uitzendbureau wordt dan niet verlengd. Werk je in fase A of fase 1 en 2? Dan heb je altijd een uitzendbeding.

  • Wat is een uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding?

    Werk je in fase B en C of fase 3 en 4? Dan geldt er geen uitzendbeding. Dat betekent dat het uitzendbureau jou niet mag ontslaan als de opdracht stopt en dat je uitbetaald krijgt bij ziekte. Soms krijg je ook betaald als er geen werk beschikbaar is.