Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Het uitzendbureau en de uitzendkracht kunnen een arbeidsovereenkomst aangaan voor bepaalde tijd. Het einde van dit contract wordt van tevoren afgesproken. Dat betekent dat de arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld voor 3 maanden of tot een bepaalde datum duurt. Eigenlijk is een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd een tijdelijk contract. Dat is het grote verschil met een contract voor onbepaalde tijd, waar niet van tevoren een einddatum wordt afgesproken. Hier lees je alles over een contract voor bepaalde tijd.

Bekijk alle vacatures

 

Wat is de ketenregeling?

De ketenregeling is een regeling die bepaalt hoeveel tijdelijke contracten een werknemer mag krijgen, voordat ze recht hebben op een vast contract. Volgens de wet mag je als werknemer maximaal 3 tijdelijke contracten gedurende een maximale periode van 2 jaar krijgen. De ketenregeling voor een uitzendkracht zit net wat anders. Hoeveel contracten een uitzendbureau mag geven? Uitzendbureaus die de ABU– of NBBU-cao volgen mogen dit verhogen tot maximaal 6 tijdelijke contracten, gedurende een periode van maximaal 4 jaar.

Aanzegtermijn voor een uitzendkracht

Heb je een contract voor bepaalde tijd van 6 maanden of langer? Dan heb je te maken met een aanzegtermijn. Dit houdt in dat de werkgever verplicht is om je uiterlijk een maand voor het einde van je arbeidsovereenkomst te laten weten of je contract verlengd wordt. Dit gebeurt schriftelijk of digitaal. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van minder dan 6 maanden, stopt het contract automatisch zonder aanzegtermijn. Deze schriftelijke aanzeggingsplicht geldt niet voor arbeidsovereenkomsten met een uitzendbeding. Het uitzendbureau en de uitzendkracht kunnen schriftelijk afspreken dat er toch voorafgaande opzegging nodig is.

Om het concreter te maken, geven we je twee voorbeelden van verschillende situaties met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd:

 • Teun is een timmerman en hij werkt in een houtzagerij. In zijn arbeidsovereenkomst met het uitzendbureau staat dat zijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is; namelijk voor de duur van drie maanden. Als die drie maanden voorbij zijn komt zijn arbeidsovereenkomst ten einde. Opzeggen door het uitzendbureau of Teun is niet nodig.”
 • Vera is verpleegkundige en zij werkt in een verpleeghuis. Zij neemt de taken over van een werkneemster van het verpleeghuis die met zwangerschapsverlof is. In haar arbeidsovereenkomst met het uitzendbureau staat dat haar arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is; namelijk totdat de werkneemster terug is van haar zwangerschapsverlof.”

 

Beëindigen en stilzwijgend verlengen

Heb je een arbeidscontract voor bepaalde tijd, maar wil je deze vroegtijdig beëindigen? De duur van de opzegtermijn verschilt voor het uitzendbureau en uitzendkracht. Ook zijn de regels per contract anders, dus het is goed om je in te lezen voordat je je arbeidsovereenkomst opzegt. Op deze pagina lees je alles over het opzegtermijn.

Als de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd stilzwijgend verlengd wordt na de einddatum, wordt deze verlengd door het uitzendbureau voor dezelfde tijd en onder dezelfde voorwaarden, maar deze keer voor maximaal een jaar.

Hierbij nog een voorbeeld om het beter te begrijpen:

 • Hans is hovenier en hij werkt bij een hoveniersbedrijf. In zijn arbeidsovereenkomst met het uitzendbureau staat dat zijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is; namelijk voor de duur van 6 maanden. Na die 6 maanden blijft Hans bij het hoveniersbedrijf werken. Zijn arbeidsovereenkomst met het uitzendbureau wordt nu verlengd met opnieuw zes maanden.”

 

Vast contract bij arbeidsovereenkomst bepaalde tijd

Van uitzendkracht naar tijdelijk contract, hoe werkt dat? Een vast contract bij een uitzendbureau is mogelijk, als je in fase C of fase 4 zit. Op dat moment ben je al minstens 4 jaar aan het werk bij het uitzendbureau. Je mag alleen in deze periode niet meer dan 6 keer een contract voor bepaalde tijd hebben gekregen.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Hier vind je meer info over het tijdelijke contract. Ben je nog op zoek naar een baan? Neem dan gerust een kijkje bij de openstaande vacatures op Uitzendbureau.nl en wie weet staat daar iets leuks voor je tussen.

FAQ

 • Wat is een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd?

  Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is een ander woord voor tijdelijk contract. Dat houdt in dat er een datum in het contract staat waarop de overeenkomst afloopt. Dat betekent trouwens niet dat je na die datum werkloos bent, want de werkgever kan het contract verlengen.

 • Wat houdt de ketenregeling voor uitzendkrachten in?

  De ketenregeling voor uitzendkrachten zorgt ervoor dat je als uitzendkracht niet eindeloos tijdelijke contracten krijgt. Nadat je maximaal 4 jaar met een tijdelijk contract werkt en/of je 6 keer een tijdelijk contract hebt gekregen, heb je recht op de zekerheid van een vast contract.

 • Hoeveel contracten mag je bij een uitzendbureau krijgen?

  Je mag maximaal 6 tijdelijke contracten op rij krijgen. Of maximaal 4 jaar met een tijdelijk contract werken. Daarna zijn er twee opties: je krijgt een vast contract of gaat weg bij het bedrijf.