Uitzendkracht en ziek

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Ben jij gaan werken via een uitzendbureau en word je ziek? Of wil je meer weten over wat er gebeurt als je als uitzendkracht plotseling of langdurig ziek wordt? Welke rechten heb je en mag jouw werkgever je zomaar ontslaan? De exacte regeling verschilt per uitzendovereenkomst en is afhankelijk van de fase waarin je zit. Eén ding geldt altijd: zodra je ziek wordt moet je dit melden bij het uitzendbureau én de werkgever.

Bekijk alle vacatures

 

Ziek als uitzendkracht (ABU)

Als jouw uitzendbureau aangesloten is bij de ABU, is die verplicht om zich te houden aan de cao-afspraken over loon bij arbeidsongeschiktheid.

Ziek in fase A met uitzendbeding

Als je tijdens een uitzendovereenkomst met uitzendbeding in fase A ziek wordt, krijg je de eerste twee dagen geen salaris. Op dag één heb je geen recht op loondoorbetaling. De onbetaalde tweede ziektedag wordt door een opslag op het loon gecompenseerd. Deze opslag ontvang je standaard wekelijks bij je salaris. Je krijgt deze compensatie dus niet nog een keer bij ziekte.

Een uitzendovereenkomst met uitzendbeding wordt bij ziekte per direct beëindigd. Nadat de overeenkomst is beëindigd, heb je vanaf de derde ziektedag recht op een uitkering van de Ziektewet, ook als uitzendkracht.

Ziektewet uitzendkracht fase A met uitzendbeding

In de Ziektewet ontvang je als uitzendkracht maximaal twee jaar lang 70% van je dagloon als ziektewetuitkering. Dit is op basis van het dagloonbesluit werknemersverzekering

vastgestelde uitkeringsdagloon. Het UWV bepaalt wat jouw uitkeringsdagloon is. Dit bedrag hangt af van het gemiddelde loon dat je verdiende tijdens de periode voorafgaand aan de ziekte. Het UWV is ook degene die jouw uitkering betaalt.

Naast de ziektewetuitkering is het uitzendbureau verplicht de uitkering het eerste jaar aan te vullen. Volgens de Ziektewet moet het uitzendbureau het loon aanvullen tot 90% van jouw uitkeringsdagloon, en in het tweede ziektejaar tot 80% van het dagloon.

Ziek in fase B, C en A zonder uitzendbeding

Wanneer je via een uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding werkt, heb je bij ziekte vanaf je tweede ziektedag recht op doorbetaling. In het eerste ziektejaar is het uitzendbureau verplicht om je 90% van je loon door te betalen. In het tweede ziektejaar is de uitzendonderneming verplicht om je nog 80% van je loon door te betalen.

De arbeidsovereenkomst wordt niet beëindigd tijdens je ziekte. Deze loopt door en eindigt alleen op de overeengekomen einddatum.

Wil je alle ABU cao regels omtrent arbeidsongeschiktheid teruglezen? Kijk dan op de website van de ABU.

Ziek als uitzendkracht (NBBU)

Is jouw uitzendbureau aangesloten bij de NBBU? De NBBU cao heeft inhoudelijk dezelfde regels als de ABU cao. Hieronder vind je de regels van de NBBU wanneer je als uitzendkracht ziek wordt.

Ziek als uitzendkracht met uitzendbeding

De eerste twee dagen dat je ziek bent gelden bij een overeenkomst met uitzendbeding als wachtdagen. Je hebt deze dagen geen recht op loon. Langer ziek? Dan ontvang je een ziektewetuitkering van 70% van het UWV. Deze uitkering krijg je maximaal twee jaar. In het eerste ziektejaar vult het uitzendbureau de uitkering aan tot 90%, het tweede jaar tot 80% van het dagloon.

Ziek als uitzendkracht zonder uitzendbeding

Wanneer je ziek wordt als uitzendkracht en geen uitzendbeding hebt, heb je recht op loondoorbetaling. De eerste dag geldt als wachtdag, je hebt dan dus geen recht op loon. Vanaf de derde dag heb je recht op 90% van het loon. Deze regeling geldt gedurende het eerste ziektejaar. Vanaf het tweede ziektejaar heb je nog recht op 80% van je loon.

Wil je alle NBBU cao regels omtrent arbeidsongeschiktheid teruglezen? Kijk dan op de website van de NBBU.

Ziek als uitzendkracht per fase

Hieronder staat alle bovenstaande informatie nog in een overzichtelijke tabel, zodat je in één oogopslag ziet welke situatie voor jou van toepassing is.

Fase ABU Loondoorbetaling uitzendbureau Ziektewetuitkering UWV
A met uitzendbeding Nee Ja, na één of twee wachtdagen
A zonder uitzendbeding Ja, na één of twee wachtdagen Nee
B Ja, na één of twee wachtdagen Nee
C Ja, na één of twee wachtdagen Nee

 

Fase NBBU Loondoorbetaling uitzendbureau Ziektewetuitkering UWV
1 met uitzendbeding Nee Ja, na één of twee wachtdagen
1 zonder uitzendbeding Ja, na één of twee wachtdagen Nee
2 (met uitzendbeding) Nee Ja, na twee wachtdagen
2 (zonder uitzendbeding) Ja, na één of twee wachtdagen Nee
3 Ja, na één of twee wachtdagen Nee
4 Ja, na één of twee wachtdagen Nee

 

Beter melden

Heb je een overeenkomst in fase A of 1 en 2? En krijg je een ziektewetuitkering van het UWV? Meld je dan weer beter bij het UWV, zodra je dat weer bent. Meld dit ook bij het uitzendbureau, dan kunnen ze daar nieuw werk voor je zoeken.

Heb je een overeenkomst in fase B/C of 3/4 en ben je weer beter? Meld je dan beter bij zowel het uitzendbureau als de opdrachtgever waar je werkte.

Heb jij nog vragen over loondoorbetaling wanneer je ziek wordt als uitzendkracht? Bekijk dan onze veelgestelde vragen. Op zoek naar een leuke baan? Neem dan een kijkje bij onze vacatures in jouw buurt.

FAQ

  • Wat moet ik doen als ik als uitzendkracht ziek ben?

    Neem contact op met je werkgever én je uitzendbureau. Zij geven dit vervolgens door aan het UWV. Het is ook heel belangrijk om je weer beter te melden.

  • Word ik als uitzendkracht doorbetaald als ik ziek ben in fase A?

    Werk je met een uitzendbeding? Dan ontvang je de eerste twee ziektedagen geen salaris. Vanaf de derde dag heb je recht op een uitkering van de Ziektewet.

  • Word ik als uitzendkracht doorbetaald als ik ziek ben ik fase B of C?

    In fase B en C heb je vanaf je tweede ziektedag recht op 90% van je loon. Ben je langdurig ziek? Dan krijg je vanaf het tweede ziektejaar 80% van je loon uitbetaald.

  • Kan ik als uitzendkracht ontslagen worden als ik ziek ben?

    Werk je met een uitzendbeding? Dan eindigt je contract automatisch als je ziek bent. Als je weer beter bent kun je je wel gewoon bij het uitzendbureau melden voor nieuw werk. Als je zonder uitzendbeding werkt, eindigt je contract niet.