Uitbetaling uitzendbureau

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Ben je uitzendkracht en wil je weten hoe het zit met de uitbetaling van jouw loon door het uitzendbureau? En ben je benieuwd in welke situaties jij recht hebt op loondoorbetaling? Op deze pagina vind je veelgestelde vragen over deze onderwerpen. Scrol dus snel verder naar wat jij wilt weten en je bent binnen een mum van tijd wijzer.

Bekijk alle vacatures

FAQ

 • Wanneer is de uitbetaling van mijn loon door het uitzendbureau?

  Dit staat in jouw arbeidsovereenkomst, dus je kunt dit het beste daar opzoeken. Meestal word je door een uitzendbureau per week uitbetaald, maar het kan ook per maand zijn.

 • Wanneer kun je reserveringen laten uitbetalen door het uitzendbureau?

  Vakantietoeslag en andere toeslagen voor verlofdagen worden meestal voor een bepaalde periode vastgehouden door het uitzendbureau. Dit noem je ook wel reserveringen. Deze worden normaal gesproken automatisch uitbetaald in mei of juni, maar je kunt ook schriftelijke afspraken maken om dit eerder te laten uitbetalen. Hiervoor neem je contact op met je uitzendbureau.

 • Wat moet ik doen als mijn salaris te laat uitbetaald wordt?

  In eerste instantie kun je het beste contact opnemen met je uitzendbureau om te informeren wat er aan de hand is. Mocht de situatie zich blijven voordoen, dan kun je aanspraak maken op verhoging voor het achterstallige loon. Dit doe je bij de rechter. Voor de vierde tot en met de achtste werkdag na de verstreken termijn is de verhoging 5% per dag en voor elke werkdag daarna 1%. De maximale verhoging waar je recht op hebt is de helft van het achterstallige loon.

 • Wat moet je doen als je als uitzendkracht ziek wordt?

  Het beste bekijk je hiervoor de regelingen van jouw specifieke uitzendbureau. In de meeste gevallen moet je contact opnemen met het uitzendbureau als je als uitzendkracht ziek bent. Zij geven dan jouw ziekte door aan het UWV. Als je beter bent, geef je dit ook weer aan bij jouw uitzendbureau.

 • Heb ik als uitzendkracht recht op loondoorbetaling bij ziekte?

  Of je loondoorbetaling krijgt wanneer je als uitzendkracht ziek bent, hangt af van de fase van jouw contract en of jij een uitzendbeding hebt. Als je niet door het uitzendbureau wordt doorbetaald, heb je meestal na een aantal wachtdagen recht op een Ziektewetuitkering van het UWV. Valt jouw uitzendbureau onder de ABU? Lees dan meer over de ziekteregelingen in de ABU cao.

  Fase ABU Loondoorbetaling uitzendbureau Ziektewetuitkering UWV
  A met uitzendbeding Nee Ja, na twee wachtdagen
  A zonder uitzendbeding Ja, na één of twee wachtdagen Nee
  B Ja, na één of twee wachtdagen Nee
  C Ja, na één of twee wachtdagen Nee
   
  Fase NBBU Loondoorbetaling uitzendbureau Ziektewetuitkering UWV
  1 met uitzendbeding Nee Ja, na twee wachtdagen
  1 zonder uitzendbeding Ja, na één of twee wachtdagen Nee
  2 met uitzendbeding Nee Ja, na twee wachtdagen
  2 zonder uitzendbeding Ja, na één of twee wachtdagen Nee
  3 Ja, na één of twee wachtdagen Nee
  4 Ja, na één of twee wachtdagen Nee

 • Kan een uitzendbureau je ontslaan als je ziek wordt?

  Dat ligt eraan in welke fase je zit. In principe stopt de arbeidsovereenkomst automatisch bij ziekte van de uitzendkracht in fase A (ABU) of fase 1 en 2 (NBBU) met een uitzendbeding. Meestal kun je wel gewoon weer opnieuw aan de slag als je weer beter bent. Als je als uitzendkracht ziek wordt zonder uitzendbeding, in fase B (ABU) of in fase 3 (NBBU) is er geen mogelijkheid voor het uitzendbureau om jou te ontslaan. In fase C (ABU) of fase 4 (NBBU) heb je een vast contract. Dan heeft het uitzendbureau wel het recht jou te ontslaan als je langer dan 2 jaar ziek bent.

 • Krijg ik loondoorbetaling tijdens mijn vakantie als uitzendkracht?

  In de meeste gevallen krijg je tijdens jouw vakantiedagen gewoon het loon doorbetaald zoals je normaal gesproken ook zou krijgen. Het kan wel zijn dat de uitbetaling van vakantiedagen bij jouw uitzendbureau iets anders is geregeld, dus kijk dit goed na in jouw contract. Meer over vakantie en vakantietoeslag lees je op onze pagina hierover.