Bouw je eigenlijk pensioen op bij een uitzendbureau? Op deze pagina geven we antwoord op de meestgestelde vragen over dit onderwerp. Voor meer uitgebreide informatie kun je ons artikel over het pensioen als uitzendkracht lezen.
Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.
Home > Carrière > Vragen over uitzendwerk > Pensioen opbouwen uitzendkracht
Bouw je eigenlijk pensioen op bij een uitzendbureau? Op deze pagina geven we antwoord op de meestgestelde vragen over dit onderwerp. Voor meer uitgebreide informatie kun je ons artikel over het pensioen als uitzendkracht lezen.
Ja, je hebt recht op pensioenopbouw als uitzendkracht. Dat wordt geregeld via het pensioenfonds van de uitzendbranche: StiPP.
Ook als je werkt als uitzendkracht bouw je pensioen op, maar dat begint pas wanneer je 26 weken via hetzelfde uitzendbureau werkt. Hoeveel pensioen je opbouwt, is afhankelijk van onder andere jouw leeftijd en hoe lang je al voor het uitzendbureau werkt. Maar bouw je dus pensioen op bij een uitzendbureau? Ja, dat doe je zeker. Let op: vanaf 1 januari 2022 verandert de pensioenregeling. Vanaf die datum hoef je maar 8 weken voor hetzelfde uitzendbureau te werken voordat je pensioen gaat opbouwen.
Ja, je bouwt dus pensioen op via een uitzendbureau als je 26 weken voor dat bureau werkt. Op 1 januari 2022 verandert dit naar 8 weken.
Je bouwt pensioen op als uitzendkracht vanaf het moment dat je 21 wordt.
In principe begint de automatische pensioenopbouw van een uitzendkracht dus als je 21 wordt. Maar mocht je dat willen, dan kun je altijd zelf eerder beginnen met sparen door een deel van je salaris apart te zetten.
Als je net begint met werken via een uitzendbureau bouw je nog geen pensioen op als uitzendkracht. De pensioenopbouw van een uitzendkracht begint na 26 weken via de Basisregeling van StiPP. Vanaf 1 januari 2022 verandert dit naar 8 weken. Je zit dan nog in fase A (ABU) of fase 1 of 2 (NBBU). In deze regeling betaalt je werkgever de volledige pensioenpremie, waardoor je pensioen je in deze fase zelf niks kost. De inleg van het uitzendbureau is op dit moment (2021) 4,2%.
Als je langer dan 78 weken via het uitzendbureau werkt en dus overgaat naar fase B of 3, ga je meer pensioen opbouwen. Je doet dit dan via de Plusregeling. Vanaf dat moment betaal je zelf mee aan je pensioenopbouw. Hoeveel pensioen je als uitzendkracht opbouwt in deze fase is afhankelijk van je salaris, maar ook van je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe meer er wordt ingelegd. Voor de exacte premies kijk je op de StiPP.
De Plusregeling van StiPP gaat in op het moment dat je langer dan 78 weken voor een uitzendbureau werkt en dus naar fase B (ABU) of fase 3 (NBBU) overgaat. Volgens deze regeling ga je zelf meebetalen aan je pensioenopbouw als uitzendkracht. De hoogte van de premie is afhankelijk van jouw leeftijd en salaris.
Ja, het is wettelijk verplicht om vanaf je 21e pensioen op te bouwen als uitzendkracht via StiPP. Dus bouw je pensioen op bij een uitzendbureau? Dan heb je hier eigenlijk niet veel keuze in.