Cv opstellen | Hoe maak je een cv?

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Een cv opstellen is zo makkelijk nog niet. We horen je al denken, ‘een cv maken, hoe doe ik dat?’, ‘wat moet er in een cv?’ en ‘wat is een cv?’. Welke informatie moet je bijvoorbeeld vermelden en hoe moet je je cv eigenlijk indelen? Op deze pagina lees je alles over een cv opstellen en hoe je een professioneel cv moet maken.

Bekijk alle vacatures

Wat is een cv?

Om bij het begin te beginnen: wat is een cv? Cv is een afkorting van het woord curriculum vitae. Dit is letterlijk een vertaling van het Latijnse woord ‘levensloop’. Een cv is dus een document van jouw levensloop: van school en opleidingen tot jouw werkervaring. Zo ziet een toekomstige werkgever in één oogopslag wat jij in het leven hebt gedaan. Wat zet je nog meer in een cv? Je eigenschappen en persoonlijke gegevens, zoals geboortedatum, woonplaats en je contactgegevens.

Hoe maak je een goed cv?

Maar hoe doe je dat eigenlijk, zo’n professioneel cv maken? Een cv opstellen kan op verschillende manieren. Sommige mensen kiezen ervoor om een document aan te maken in bijvoorbeeld Word, andere mensen kiezen ervoor om een video-cv te maken. Kies een vorm die bij je past en ook in lijn ligt met de branche waar je op wilt solliciteren. Heb je hulp nodig bij een cv maken? Op Uitzendbureau.nl vind je een gratis cv maker, waar je binnen vijf minuten een professioneel cv maakt. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste informatie aanleveren en je hebt binnen no time een compleet en goed cv.

Hoe ziet een goed cv eruit?

Een sterk cv is goed leesbaar en beknopt. Je kunt een kort stukje schrijven over bijvoorbeeld je opleiding of je vorige baan, maar het is belangrijk dat je het kort houdt. Meestal is een cv niet langer dan 1 á 2 pagina’s. Een cv is een beknopte versie van jouw levensloop en een werkgever heeft niet enorm veel tijd om cv’s te lezen. Nu vraag je je waarschijnlijk af, wat moet er allemaal in een cv staan? Bij een cv opstellen moet je de volgende info benoemen:

 • Personalia;
 • cv foto;
 • persoonlijk profiel;
 • werkervaring;
 • opleidingen;
 • stages;
 • talen;
 • competenties en vaardigheden;
 • vrijwilligerswerk;
 • afgeronde cursussen;
 • hobby’s.

Tip: bij een cv opstellen is het handig om je werkervaring op omgekeerde chronologische volgorde op te schrijven, zodat de meest recente werkervaring bovenaan staat. Dat is namelijk het meest relevant. Ook handig om bij je opleidingen en stages te doen. En vergeet niet om de jaartallen te vermelden.

Cv voorbeeld

Heb je nog extra hulp nodig met een cv opstellen en zou je wel een voorbeeld kunnen gebruiken? Op Uitzendbureau.nl vind je ook een voorbeeld van een curriculum vitae. Hier kun je precies zien welke informatie je moet vermelden en welke structuur je aan kunt houden.

Cv als uitzendkracht

Als uitzendkracht heb je waarschijnlijk in een korte tijd meerdere baantjes gehad. Als je dit allemaal zou vermelden, wordt het onderdeel ‘werkervaring’ wel heel lang. Je zou de werkgever dan ook het idee kunnen geven dat je snel van baan wisselt en dat je niet graag lang bij dezelfde werkgever blijft. Dat is natuurlijk niet het gevoel dat je wilt geven. Het is dan ook handig om al het uitzendwerk samen te voegen en dit op je cv gewoon aan te geven als ‘uitzendwerk’. Zo heb je meteen een verklaring voor alle korte periodes. Vergeet tijdens je cv opstellen niet de jaartallen te vermelden, zodat de werkgever meteen ziet hoe lang je ergens gewerkt hebt.

FAQ

 • Wat is een cv?

  Cv is de afkorting van het woord curriculum vitae en is een document met informatie over jouw opleidingen en werkervaring. Je gebruikt een cv om aan je toekomstige werkgever te laten zien wie je bent en wat je allemaal al gedaan hebt.

 • Wat is een curriculum vitae?

  Een curriculum vitae is een document met alle informatie over jouw levensloop tot nu toe. Van school tot jouw werkervaring, op je cv zet je alles wat jouw toekomstige werkgever moet weten.

 • Wat moet er in een cv?

  Op je cv zet je al jouw persoonlijke gegevens, zoals geboortedatum, woonplaats en contactgegevens. Daarnaast zet je alle informatie over jouw school, opleidingen en werkervaring, zodat je werkgever ziet wat je tot nu toe hebt gedaan. Ook kun je er leuke informatie, zoals eigenschappen en hobby's, op zetten.

 • Hoe maak je een goed cv?

  Op Uitzendbureau.nl vind je een handige cv maker, waarmee je binnen vijf minuten een gratis cv maakt. Je vult al je gegevens in en binnen no time heb je een professioneel cv.