Sollicitatiegesprek

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Maar, wat nu? Hoe moet je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek en hoe maak je eigenlijk een goede indruk? Werken zonder een sollicitatiegesprek komt niet vaak voor, ook niet bij een uitzendbureau, dus iedereen heeft weleens met sollicitatiegesprekken te maken. Met deze tips voor je sollicitatiegesprek ben je straks goed voorbereid en overtuig je het uitzendbureau en/of de werkgever dat jij de kandidaat bent die zij zoeken.

Bekijk alle vacatures

Hoe moet je een sollicitatiegesprek voorbereiden?

Om maar bij het begin te beginnen: een goede voorbereiding is het halve werk. En dat geldt ook voor je sollicitatiegesprek. De meeste mensen vinden het spannend, maar met de juiste voorbereiding gaat je sollicitatiegesprek al een stuk soepeler. Maar hoe moet je jezelf voorbereiden op dat sollicitatiegesprek? Met deze tips helpen we je op weg.

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat de functie is waar je op solliciteert. Lees dan ook goed de vacaturetekst voor. Passen de werkzaamheden bij je en kun je jezelf vinden in de functie-eisen? Zorg ervoor dat je dit tijdens het sollicitatiegesprek goed kunt onderbouwen met concrete voorbeelden, zo kom je sterker over. Vervolgens is het ook belangrijk dat je weet wie je gesprekspartners zijn. Wil je ze van tevoren opzoeken op LinkedIn? Doen, zo laat jij zien dat je je echt hebt verdiept en het sollicitatiegesprek serieus neemt. Zo maak je meteen al een goede indruk. Ook niet onbelangrijk: weet waar het gesprek zich plaatsvindt. Je wilt natuurlijk niet te laat of op de verkeerde plek aankomen.

Vragen tijdens het sollicitatiegesprek

De opbouw van het sollicitatiegesprek en de gemiddelde duur van het gesprek kan sterk verschillen, maar waar je wel altijd mee te maken hebt zijn de welbekende sollicitatievragen. Tijdens het sollicitatiegesprek worden vragen gesteld, waarmee de werkgever een beter beeld krijgt van wie jij bent en wat jouw motivatie is. Zorg er dan ook voor dat goed hebt nagedacht over de vragen en antwoorden voor je sollicitatiegesprek. Wil je je extra goed voorbereiden op je sollicitatie? Dan is het een idee om je sollicitatiegesprek te oefenen met bijvoorbeeld een vriend, vriendin of je ouders.

De meest gestelde sollicitatievragen? Daar ben je vast benieuwd naar. Om je een voorbeeld te geven, tijdens een sollicitatiegesprek worden vaak dit soort vragen gesteld:

 • Wat zijn jouw drie sterkste eigenschappen?
 • Wat zijn jouw drie zwakke punten?
 • Wat vind je leuk om te doen?
 • Wat zijn je hobby’s?
 • Waar zie je jezelf over vijf jaar?
 • Hoe zou je jezelf omschrijven?
 • Wat vind je interessant aan uitzendwerk?

Vaak krijg je zelf ook de mogelijkheid om vragen te stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Vraag jezelf af wat je allemaal wilt weten over het bedrijf of over de werkzaamheden. Een kandidaat die vragen stelt, wordt erg gewaardeerd. Tip: maak indruk door creatieve en slimme vragen te stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Vraag bijvoorbeeld naar je collega’s of vraag of je gesprekspartner meer kan vertellen over zijn of haar werk. Op die manier toon je interesse in je toekomstige werkplek.

Sollicitatiekleding: wat trek je aan?

Het sollicitatiegesprek is hét moment om te laten zien wie je bent en om een goede indruk achter te laten. Daar speelt kleding natuurlijk een belangrijke rol in. Maar wat voor kleding trek je aan naar je sollicitatiegesprek? Het belangrijkste is natuurlijk dat je er representatief uitziet. Je kunt je ook verdiepen in de cultuur van het bedrijf. Wat dragen de mensen die daar werken: komen ze in pak of is een dagelijkse outfit ook al genoeg? Daar baseer je uiteindelijk je outfit op voor je sollicitatiegesprek.

Sollicitatiegesprek als uitzendkracht

Als uitzendkracht werkt je sollicitatiegesprek natuurlijk net even wat anders. Het kan voorkomen dat je niet weet bij welk bedrijf je solliciteert, waardoor de focus van het sollicitatiegesprek meer op jou ligt. Wat vind jij leuk om te doen en waar ben je goed in? Het is dan ook belangrijk dat je direct bent en eerlijk vertelt waar je naar op zoek bent. Vervolgens zorgt het uitzendbureau ervoor dat jij gekoppeld wordt aan een bedrijf waar jouw passie tot zijn recht komt.

Meestal heb je dan ook twee verschillende soorten sollicitatiegesprekken: één met het uitzendbureau en de ander met de werkgever zelf. In het gesprek met het uitzendbureau kan je vragen verwachten als:

 • Wat vind je interessant aan uitzendwerk?
 • Waarom denk je dat uitzendwerk goed voor je is?
 • Hoe functioneer je binnen een team?
 • Wat zijn je ambities in je loopbaan?

Tijdens het sollicitatiegesprek met de werkgever ligt de focus dan meer op de functie die je gaat uitvoeren en het bedrijf waar je voor gaat werken. Het is dus belangrijk om je te verdiepen in het bedrijf en de persoon die tegenover je zit.

Helemaal klaar voor dat sollicitatiegesprek, maar nog op zoek naar een leuke baan? Bekijk de openstaande vacatures op Uitzendbureau.nl en wie weet staat er nog iets leuks voor je tussen. Heb je het idee dat je nog wat meer tips kunt gebruiken? Lees hier dan nog meer sollicitatietips.

FAQ

 • Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?

  Het belangrijkste: weet waar je op solliciteert. Lees de vacaturetekst goed door, zoek informatie op over het bedrijf en bedenk of de taken bij je passen. Onderbouw je verhaal altijd goed met voorbeelden.

 • Hoe lang duurt een sollicitatiegesprek?

  Dat verschilt enorm per bedrijf. Soms duurt het maar een half uur, maar er zijn ook sollicitatiegesprekken die anderhalf uur duren. Plan dus nooit afspraken dicht op je sollicitatiegesprek.

 • Wat zijn de meestgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek?

  Werkgevers vragen bijna altijd naar je sterke en zwakke punten, dus het is handig om daar vast over na te denken. Ook zijn ze vaak benieuwd naar jouw toekomstplannen, dus bedenk waar je jezelf over vijf jaar ziet en wat jouw ambities zijn.

 • Wat voor vragen kan ik stellen tijdens een sollicitatiegesprek?

  Toon interesse in het werk en de collega's. Vraag bijvoorbeeld wat jouw gesprekspartner precies doet en hoe de teamsfeer is. Belangrijk: vraag nooit om te vragen. Als alles duidelijk is, geef dat dan eerlijk aan.

 • Wat is er anders aan een sollicitatiegesprek als uitzendkracht?

  Vaak ligt de focus op een sollicitatiegesprek als uitzendkracht meer op jouw kwaliteiten en de precieze functie, en wat minder op het bedrijf waar je gaat werken. Soms solliciteer je ook nog niet bij een specifiek bedrijf.

 • Wat draag je naar een sollicitatiegesprek?

  Zorg er altijd voor dat je er representatief uitziet. Dat betekent dat je neutrale kleding draagt. Baseer je outfit op de uitstraling van het bedrijf en wat de werknemers daar dragen.