Ervaringscertificaat

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, is het handig om een ervaringscertificaat (EVC) te maken. Hiermee kun je werkgevers laten zien wat je weet en kunt. Op deze manier worden de kansen op werk vergroot. Wat is een EVC certificaat precies? En wat heb jij hieraan? In dit artikel leggen we het je uit.

Bekijk alle vacatures

Wat is een ervaringscertificaat?

Een ervaringscertificaat wordt ook wel EVC genoemd. De afkorting EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Het gaat hierbij niet alleen om datgene wat je op school geleerd hebt, maar ook de kennis en ervaring die je hebt opgedaan tijdens je werk en in je privéleven. Het ervaringscertificaat maakt dus zichtbaar welke competenties jij hebt, op basis van jouw opleiding en werkervaring.

Wat heb ik aan een ervaringscertificaat?

Het ervaringscertificaat versterkt je positie op de arbeidsmarkt. Een EVC certificaat kan gebruikt worden bij sollicitatieprocedures. Voeg een kopie van je EVC bij je sollicitatiebrief en cv, zodat je bewijst dat je meer in huis hebt dan wat er op je cv wordt vermeld. Een EVC toont jouw werkelijke niveau aan. Daardoor onderscheid je jezelf van andere kandidaten, word je gemakkelijker inzetbaar en kun je sneller aan een baan komen. Daarnaast kan een EVC certificaat bijdragen aan het behalen van een mbo- en hbo-diploma. Dankzij je EVC kun je namelijk een vrijstelling voor bepaalde vakken krijgen, omdat je kunt aantonen dat je bepaalde vaardigheden of kennis al bezit. Een diploma behalen komt daarmee een stuk dichterbij.

Voordelen van een ervaringscertificaat:

 • Versterkt je positie op de arbeidsmarkt.
 • Brengt in kaart wat de mogelijkheden zijn voor persoonlijke ontwikkeling.
 • Helpt bij sollicitatieprocedures.
 • Draagt bij aan duurzame inzetbaarheid.
 • Werkgevers krijgen zicht op kwaliteiten van werknemers.

 

Hoe behaal ik een ervaringscertificaat?

Een ervaringscertificaat kan zowel op mbo– als hbo-niveau worden verkregen. Om een EVC certificaat te behalen moet een bepaalde procedure worden doorlopen. Hoe dit er precies uitziet, is afhankelijk van de aanbieder. Over het algemeen wordt er een portfolio samengesteld, waarin bewijzen van de competenties die je hebt ontwikkeld verzameld worden. Denk hierbij aan certificaten van afgeronde cursussen, referenties van werkgevers of een omschrijving van werkervaring. Na het succesvol doorlopen van de gehele procedure ontvang je het certificaat. Om de waarde van een EVC certificaat te garanderen, is in 2006 de landelijke Kwaliteitscode-EVC ingevoerd. Instellingen die deze code hanteren zijn erkende aanbieders van EVC’s. Let hierop bij het selecteren van een aanbieder.

Een ervaringscertificaat behalen via het uitzendbureau

Het is mogelijk om via een uitzendbureau een ervaringscertificaat te behalen. Veel uitzendkrachten hebben tijdens hun werk veel kennis en ervaring opgedaan, maar krijgen daar geen erkenning in de vorm van een bewijs voor. Een EVC certificaat biedt in deze gevallen mogelijkheden. Hierdoor wordt je als uitzendkracht gemakkelijker inzetbaar en kom je sneller aan een baan. Er zijn kosten verbonden aan het aanvragen van een EVC. Hoeveel dit is, is afhankelijk van de aanbieder en de procedure. De kosten kunnen voor het uitzendbureau zijn, maar het is ook mogelijk dat jij deze als uitzendkracht zelf betaalt. Deze kosten kun je in sommige gevallen aftrekken van de inkomensbelasting.

Wil je een ervaringscertificaat aanvragen? Vraag eens na bij je uitzendbureau welke mogelijkheden er zijn. Of neem een kijkje op de website van het UWV voor info over een ervaringscertificaat.

FAQ

 • Wat is een ervaringscertificaat?

  Op een ervaringscertificaat (EVC) staan al je competenties, zodat je makkelijk aan een werkgever laat zien wat jij in huis hebt.

 • Wat staat er op een ervaringscertificaat?

  Op je EVC staan al je competenties. Dus niet alleen diploma's en certificaten, maar ook kennis, eigenschappen en vaardigheden die je hebt opgedaan in je privéleven.

 • Hoe stel je een ervaringscertificaat op?

  Een EVC moet je behalen en laten opstellen door een erkende aanbieder. Het bestand moet namelijk aan allerlei kwaliteitseisen voldoen.

 • Waar kan ik een ervaringscertificaat laten opstellen?

  Soms kan dit via je uitzendbureau. Vraag eens naar de mogelijkheden, of zoek online naar een andere aanbieder.