Solliciteren via social media

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Facebook, LinkedIn, Instagram: we gebruiken het allemaal wel. Ook in de recruitment wereld speelt social media een grote rol. Steeds vaker worden kanalen als LinkedIn, Facebook en Twitter gebruikt om geschikte kandidaten te vinden. De kans is ook groot dat recruiters jouw socialmediakanalen bekijken tijdens het sollicitatieproces, dus zorg ervoor dat je een goede indruk achterlaat. Wist je dat je deze platformen ook kunt gebruiken om een nieuwe baan te vinden? Als je gaat solliciteren via LinkedIn of Facebook gebruik je je profiel om een recruiter in één oogopslag te laten zien wie je bent.

Bekijk alle vacatures

Solliciteren via LinkedIn: hoe doe je dat?

Netwerken via LinkedIn is iets wat je waarschijnlijk al doet, maar solliciteren via LinkedIn is misschien nieuw voor je. Op je LinkedIn profiel staat bijvoorbeeld welke (werk)ervaring je hebt, welke opleidingen je hebt afgerond en wat je interesses zijn. Dus waarom zou je niet je LinkedIn profiel gebruiken om te solliciteren? Eigenlijk is het heel eenvoudig om te solliciteren via LinkedIn, omdat je dan zeker weet dat je cv helemaal in orde is.

Nog een reden om LinkedIn te gebruiken is omdat recruiters van uitzendbureaus gebruik maken van dit platform om nieuwe kandidaten te vinden. Dit platform wordt het meest gebruikt tijdens de banenzoektocht, voor zowel recruiters als kandidaten. Als je gaat solliciteren met je LinkedIn profiel, is het handig om eerst te controleren dat je profiel openbaar is en je profielfoto er professioneel uitziet. Op die manier krijgt de recruiter meteen een professionele indruk van je.

Solliciteren via Facebook

Je vindt niet alleen banen via LinkedIn, maar mensen vinden zelfs een baan via Facebook. Of dit nou via het speciale tabblad voor banen is of omdat een bedrijf een oproep heeft geplaatst; Facebook is een handig platform om te netwerken en te solliciteren. Belangrijk is wel dat je Facebookprofiel professioneel overkomt. Je kunt je Facebookprofiel eenvoudig afschermen via de ‘privacyinstellingen’. Zo is de inhoud van jouw pagina niet meer zichtbaar voor onbekenden en bepaal je zelf wat mensen nog kunnen zien.

Solliciteren via Twitter

De meeste mensen hebben een openbaar profiel op Twitter, wat betekent dat iedereen je mag volgen en je tweets kan lezen. Ook dit platform kan gebruikt worden om te netwerken en een baan te vinden. Als je gaat solliciteren via Twitter is het dus handig om eerst te controleren of het beter is om bepaalde tweets te verwijderen. Zo weet je zeker dat je straks niet voor verrassingen komt te staan tijdens je sollicitatiegesprek.

Natuurlijk kun je ook nog op andere manieren een baan vinden. Zo vind je op onze vacaturepagina alle vacatures die op dit moment openstaan. Neem gerust een kijkje en wie weet staat er iets leuks voor je tussen.

FAQ

 • Hoe solliciteer je via LinkedIn?

  Eigenlijk is dat heel makkelijk. Recruiters en werkgevers gebruiken namelijk LinkedIn vaak als eerste platform voor hun zoektocht naar werknemers. Er komen regelmatig vacatures langs op LinkedIn, dus reageer daar gerust op.

 • Waarom is het handig om LinkedIn aan te maken als je een baan zoekt?

  Omdat je regelmatig nieuwe vacatures op LinkedIn tegenkomt. Ook zoeken werkgevers vaak naar je LinkedIn-profiel, dus het is belangrijk dat deze goed is bijgewerkt en er netjes uitziet.

 • Kun je solliciteren via Facebook?

  Meestal niet direct, maar er zijn zeker werkgevers die oproepjes op Facebook plaatsen om te solliciteren op hun nieuwe vacatures. Belangrijk: scherm je Facebookprofiel af voor onbekenden of zorg ervoor dat het er professioneel uitziet. Werkgevers kijken namelijk vaak naar je Facebook-account.

 • Kun je via Twitter solliciteren?

  Nee, maar je kunt Twitter zeker gebruiken om te netwerken, nieuwe bedrijven te vinden en erachter te komen welke werkgever vacatures open heeft staan.