Sollicitatiebrief schrijven

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Droombaan gevonden? Dan is het tijd om te solliciteren. Je schrijft een sollicitatiebrief, omdat je uitgenodigd wilt worden voor een sollicitatiegesprek. In een sollicitatiebrief onderbouw je waarom jij de juiste persoon bent voor de vacature waarop je reageert. Je cv is bedoeld als bijlage bij je brief, waarnaar je kunt verwijzen als dat nodig is. De uitdaging is om een korte en bondige brief te schrijven, die niet meer dan één pagina beslaat. Wees creatief, want jij moet de lezer laten zien waarom je geschikt bent voor de functie. Schrijf voor iedere vacature een nieuwe sollicitatiebrief en verstuur dus geen standaard brief. Dit vergt wat tijd en oefening, maar levert wel het beste resultaat op.

Maar hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? En wat moet er in een sollicitatiebrief? In dit artikel leggen we het je uit.

Bekijk alle vacatures

Wat is een sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief schrijf je om je interesse in een nieuwe functie kenbaar te maken. In de meeste gevallen is dit naar aanleiding van een vacature die je bent tegengekomen. Zie jij jouw toekomst binnen een bedrijf waar geen openstaande vacatures zijn? Dan kun je ook een open sollicitatiebrief sturen. De sollicitatiebrief mag volgens een vaste volgorde opgebouwd worden. Hierdoor hoef je niet telkens de volledige brief opnieuw te schrijven. Je kunt voorafgaand aan het schrijven van je brief telefonisch contact opnemen met de contactpersoon die bij de vacature vermeld staat. Dit doe je om extra informatie in te winnen over de vacature en de organisatie.

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

Een goede sollicitatiebrief is origineel en springt eruit. Maar wat betreft de opbouw van je sollicitatiebrief is het slim om het standaard en voorspelbaar te houden. Dat betekent: een aanhef, originele openingszin en een introductie, een middenstuk van gemiddeld twee à drie alinea’s en een krachtige afsluiting. Zo weet je zeker dat je niks belangrijks vergeet te vermelden en voldoet de brief qua opbouw aan de verwachtingen van de lezer. Benoem in je sollicitatiebrief in het kort de volgende punten:

  • Hoe ben je bij deze vacature terecht gekomen?
  • Waarom wil je deze baan?
  • Wie ben je en wat maakt jou geschikt voor deze functie?
  • Wat heb je te bieden aan de organisatie?

Beschrijf twee verkooppunten of eigenschappen van jezelf, waarvan jij denkt dat ze passen bij de functie.

Opbouw sollicitatiebrief

Laten we beginnen met de indeling van de sollicitatiebrief. Zoals je misschien ook op school hebt geleerd, is er een bepaald format waar brieven zich aan moeten houden. Dit is als het ware de opbouw van een originele sollicitatiebrief. Bekijk ons artikel over voorbeeld sollicitatiebrief, waarin we jou een indeling van een goede sollicitatiebrief laten zien. Hieronder gaan de dieper in op de verschillende alinea’s van een sollicitatiebrief.

Aanhef sollicitatiebrief

Het blijft lastig; de aanhef van een sollicitatiebrief. Is ‘geachte’ te formeel of is het juist precies wat de lezer verwacht? En als je niet voor ‘geachte’ kiest, wat gebruik je dan? Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van het bedrijf en de functie waar je voor solliciteert. Je kunt vaak zelf wel een inschatting maken wat hierbij de beste optie is. Twijfel je toch? Kies dan voor “Beste heer/mevrouw [achternaam]”. Dat is netjes, maar niet té.

Hoe begin je een sollicitatiebrief?

De opening van je sollicitatiebrief is misschien wel het belangrijkste deel van de brief. Dit is namelijk de eerste zin die de lezer ziet. Zorg er dus voor dat het niet standaard is. Denk aan een quote, stel een vraag of verwijs naar een (telefoon)gesprek dat je eerder met iemand van de organisatie hebt gehad. Laat op jouw manier zien dat je enthousiast bent, om je te onderscheiden van de andere kandidaten. Zorg voor een enthousiaste inleiding in je eigen woorden en vermijd clichés. Houd de inleiding van je sollicitatiebrief kort en bondig, maak duidelijk wat het doel is van je brief en zorg ervoor dat er geen fouten in staan.

Voorbeelden van leuke openingszinnen voor je sollicitatiebrief zijn:

  • Bij eerder gelegd contact: “Na ons telefoongesprek op [datum] ben ik zeer geïnteresseerd geraakt en solliciteer daarom bij uw organisatie.”
  • Gebruik actualiteit: “Eenzaamheid onder ouderen komt steeds vaker voor en naar mijn idee blijven er veel mogelijkheden onbenut om dit probleem op te lossen.”
  • Gebaseerd op een vacature die je ergens hebt gezien: “Bij het zien van de vacature op Uitzendbureau.nl dacht ik meteen: deze baan is mij op het lijf geschreven.”
  • Als je de functie via via tegen bent gekomen: “Via mijn [gezamenlijke kennis], begreep ik dat jullie op zoek zijn naar een nieuwe [functienaam] binnen jullie organisatie, hiervoor wil ik mij graag kandidaat stellen.”

 

Inhoud sollicitatiebrief: het middenstuk

Hierin vertel jij waarom je graag wilt werken bij het bedrijf waar je voor solliciteert en wáárom ze dan uitgerekend jou moeten uitnodigen voor een gesprek. Denk aan:

  • Introduceer jezelf kort en haal daarbij relevante werkervaring aan. Kijk of je kunt inspelen op de functieomschrijving uit de vacature.
  • Gebruik vaardigheden uit je cv en gebruik hierbij een onderbouwing. Waar blijkt het bijvoorbeeld uit dat je een teamplayer bent? Geef concrete voorbeelden.
  • Benoem waarom je juist bij dit bedrijf aan de slag wilt. Vergeet niet: gebruik voorbeelden of een anekdote om dit aan te geven.

 

Afsluiting sollicitatiebrief

Een goede afsluiting van een sollicitatiebrief blijft hangen. Een zin als “Ik kijk uit naar uw reactie en licht mijn cv graag toe in een gesprek” is mooi, maar dat gebruikt iedereen al. Maak het origineel, door nogmaals te laten blijken hoe enthousiast je over de functie en de organisatie bent. Sluit je brief af met een groet en je naam.

Tips voor een spetterende sollicitatiebrief

Nu je weet wat je in een sollicitatiebrief moet zetten, is het tijd om ermee aan de slag te gaan. Toch blijft het schrijven van een goede sollicitatiebrief niet eenvoudig. Want hoe val je op? En hoe maak je de brief persoonlijk? Daarom geven wij jou 5 tips voor een goede motivatiebrief:

  • 1. Zorg dat je brief aansluit bij de vacature. Gebruik de juiste schrijfstijl en speel in op wat de organisatie belangrijk vindt.
  • 2. Vermijd clichés en vage termen. Zeggen dat je ‘flexibel’ en ‘sociaal’ bent, zegt nog steeds weinig over jou als persoon en wordt door bijna iedereen gebruikt. Hierdoor springt jouw sollicitatiebrief er niet uit. Geef het aan met concrete voorbeelden.
  • 3. Maak jouw motivatie de moeite waard. Waarom wil je juist bij die organisatie werken en wat spreekt jou het meest aan? Vertel dit concreet; dat maakt jouw sollicitatiebrief een stuk persoonlijker.
  • 4. Verkoop jezelf. Je hoeft niet bescheiden te zijn als je vertelt wat jouw kwaliteiten zijn. Je wilt de lezer er immers van overtuigen dat jij de meeste geschikte kandidaat voor de functie bent. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je arrogant overkomt. Hoe? Blijf professioneel en gebruik humor.
  • 5. Maak een video. Blijf je het lastig vinden om een sollicitatiebrief te schrijven? Met een korte video van ongeveer een minuut, kun je ook heel goed laten zien wie jij bent. veel bedrijven zullen de originaliteit en moeite waarderen.

Nu je weet hoe je een goede sollicitatiebrief kunt maken, is het tijd om te solliciteren. Zodat jij gelijk een mooie motivatiebrief voor een uitzendbureau kunt schrijven. Maar, daarvoor moet je natuurlijk eerst nog even de perfecte vacature vinden.

FAQ

  • Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

    Een goede motivatiebrief is origineel en opvallend. Neem de tijd voor een originele openingszin, een sterk middenstuk en een krachtige afsluiting. Blijf natuurlijk wel altijd eerlijk en realistisch.

  • Wat moet er in een goede sollicitatiebrief staan?

    Schrijf in ieder geval in de brief waarom je de baan wilt, wat je geschikt maakt voor de functie en wat je te bieden hebt aan de organisatie. Natuurlijk kun je nog meer in de brief zetten, bijvoorbeeld hoe je de vacature hebt gevonden, maar het moet wel van toevoegde waarde zijn.

  • Wat zijn de beste tips voor een sollicitatiebrief?

    Onze belangrijkste tip: doe je huiswerk. Lees je in over het bedrijf en neem de vacature goed door. Door hierop in te spelen in je brief, sta je al met 1-0 voor. Doe ook je best op een originele openingszin en maak de brief niet te lang. Natuurlijk zorg je er ook voor dat er geen spelfouten in de brief staan.